Color changes of the salmon flesh (Salmo salar L.) packaged in modified atmosphere (80 % N2 + 20 % CO2)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002149" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002149 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změna barvy svaloviny lososa (Salmo salar L.) baleného do modifikované atmosféry plynů (80 % N2 + 20 % CO2)
Original language description
Cílem práce bylo sledovat barevné změny a změny pH, ke kterých dochází ve svalovině lososa (Salmo salar L.) baleného do modifikované atmosféry (80 % N2 + 20 % CO2). Celkem bylo vyšetřeno 96 vzorků skladovaných v chladírenském zařízení při 2 +/- 2 °C. Laboratorní analýzy byly provedeny 1., 5., 7., 9., 12. a 14. den skladování. Barva byla měřena na povrchu a straně a vyhodnocena v systému CIELAB - L* lightness, a* redness, b* yellowness. Hodnota pH byla měřena vpichovou elektrodou digitálního pH-metru. Výsledky ukázaly během skladování zvýšení světlosti na povrchu i straně. Statisticky významné rozdíly (P < 0.001) mezi povrchem a stranou byly zaznamenány pouze 14. den skladování. Současně došlo ke zvýšení parametrů a* a b*. Na konci skladování byly filety lososa světlejší na povrchu i straně. V průběhu skladování nebyly nalezeny mezi hodnotami pH statisticky významné rozdíly (P > 0.01).
Czech name
Změna barvy svaloviny lososa (Salmo salar L.) baleného do modifikované atmosféry plynů (80 % N2 + 20 % CO2)
Czech description
Cílem práce bylo sledovat barevné změny a změny pH, ke kterých dochází ve svalovině lososa (Salmo salar L.) baleného do modifikované atmosféry (80 % N2 + 20 % CO2). Celkem bylo vyšetřeno 96 vzorků skladovaných v chladírenském zařízení při 2 +/- 2 °C. Laboratorní analýzy byly provedeny 1., 5., 7., 9., 12. a 14. den skladování. Barva byla měřena na povrchu a straně a vyhodnocena v systému CIELAB - L* lightness, a* redness, b* yellowness. Hodnota pH byla měřena vpichovou elektrodou digitálního pH-metru. Výsledky ukázaly během skladování zvýšení světlosti na povrchu i straně. Statisticky významné rozdíly (P < 0.001) mezi povrchem a stranou byly zaznamenány pouze 14. den skladování. Současně došlo ke zvýšení parametrů a* a b*. Na konci skladování byly filety lososa světlejší na povrchu i straně. V průběhu skladování nebyly nalezeny mezi hodnotami pH statisticky významné rozdíly (P > 0.01).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník XXXIX. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-081-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 14, 2009
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—