All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of packaging on colour parameters of salmon (Salmo salar L.) fillets

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002151" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002151 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv balení na barevné parametry filetů lososa (Salmo salar L.)

  • Original language description

    Cílem práce bylo sledovat barevné změny a změny hodnot pH, ke kterým dochází ve svalovině lososa (Salmo salar L.) baleného prostě a vakuově. Celkem bylo vyšetřeno 120 vakuově balených vzorků a 120 vzorků balených prostě. Vzorky byly uchovány v chladícímzařízení při 2 +/- 2 °C. Laboratorní analýzy byly provedeny 1., 3., 5., 8., 10. a 12. den skladování. Barva byla měřena spektrofotometrem Konica Minolta, hodnota pH byla měřena vpichovou elektrodou pomocí digitálního pH-metru. Naměřené hodnoty byly vyhodnoceny v systému CELIAB - L* lightness, a* redness, b* yellowness. Výsledky ukázaly vzestup světlosti u obou typů balení s výjimkou 3. dne skladování. Parametr a* během skladování klesal, ale ke konci pokusu se zvýšil (vyšší hodnoty u vakuového balení (P< 0.01). Hodnota pH se u jednotlivých balení příliš nelišila s výjimkou posledního dne měření, kdy hodnoty pH u vakuově baleného lososa byly signifikantně nižší (P < 0.01). Byla nalezena korelace mezi hodnotami L* a pH.

  • Czech name

    Vliv balení na barevné parametry filetů lososa (Salmo salar L.)

  • Czech description

    Cílem práce bylo sledovat barevné změny a změny hodnot pH, ke kterým dochází ve svalovině lososa (Salmo salar L.) baleného prostě a vakuově. Celkem bylo vyšetřeno 120 vakuově balených vzorků a 120 vzorků balených prostě. Vzorky byly uchovány v chladícímzařízení při 2 +/- 2 °C. Laboratorní analýzy byly provedeny 1., 3., 5., 8., 10. a 12. den skladování. Barva byla měřena spektrofotometrem Konica Minolta, hodnota pH byla měřena vpichovou elektrodou pomocí digitálního pH-metru. Naměřené hodnoty byly vyhodnoceny v systému CELIAB - L* lightness, a* redness, b* yellowness. Výsledky ukázaly vzestup světlosti u obou typů balení s výjimkou 3. dne skladování. Parametr a* během skladování klesal, ale ke konci pokusu se zvýšil (vyšší hodnoty u vakuového balení (P< 0.01). Hodnota pH se u jednotlivých balení příliš nelišila s výjimkou posledního dne měření, kdy hodnoty pH u vakuově baleného lososa byly signifikantně nižší (P < 0.01). Byla nalezena korelace mezi hodnotami L* a pH.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXX.

  • ISBN

    978-80-7148-060-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Štrbské pleso

  • Event date

    May 15, 2009

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article