Influence of packaging on chemical parameters of salmon (Salmo salar L.)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002150" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002150 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv balení na vybrané chemické parametry svaloviny lososa (Salmo salar L.)
Original language description
Cílem práce bylo sledovat změny chemických parametrů, které mají vztah k údržnosti svaloviny lososa (Salmo salar L.). Celkem bylo vyšetřeno 120 vakuově balených vzorků a 120 vzorků balených prostě. Vzorky byly skladovány při chladírenské teplotě 2 +/- 2°C. Chemické analýzy TVBN (celkové těkavé dusíkaté baze), N-TMA (dusík trimethylamin), PV (peroxidové číslo), FFA (volné mastné kyseliny), MDA (malondialdehyd) byly provedeny 1., 3., 5., 8., 10. a 12. den skladování. Vakuové zabalení pozitivním způsobemovlivnilo průběh námi sledovaných postmortálních procesů čerstvé svaloviny lososa, především oxidační procesy v tucích. Důkazem je nižší aktivita primárních a sekundárních peroxidačních změn (Graf 3 a 4). Proteolytické a lipolytické procesy probíhaly u vakuově balených lososů obdobně jako u lososa baleného prostě, ke konci experimentu byla intenzita těchto procesů u vakuově balených vzorků výrazně nižší, v konkrétních případech byly zjištěny statisticky významné rozdíly hodnot těchto par
Czech name
Vliv balení na vybrané chemické parametry svaloviny lososa (Salmo salar L.)
Czech description
Cílem práce bylo sledovat změny chemických parametrů, které mají vztah k údržnosti svaloviny lososa (Salmo salar L.). Celkem bylo vyšetřeno 120 vakuově balených vzorků a 120 vzorků balených prostě. Vzorky byly skladovány při chladírenské teplotě 2 +/- 2°C. Chemické analýzy TVBN (celkové těkavé dusíkaté baze), N-TMA (dusík trimethylamin), PV (peroxidové číslo), FFA (volné mastné kyseliny), MDA (malondialdehyd) byly provedeny 1., 3., 5., 8., 10. a 12. den skladování. Vakuové zabalení pozitivním způsobemovlivnilo průběh námi sledovaných postmortálních procesů čerstvé svaloviny lososa, především oxidační procesy v tucích. Důkazem je nižší aktivita primárních a sekundárních peroxidačních změn (Graf 3 a 4). Proteolytické a lipolytické procesy probíhaly u vakuově balených lososů obdobně jako u lososa baleného prostě, ke konci experimentu byla intenzita těchto procesů u vakuově balených vzorků výrazně nižší, v konkrétních případech byly zjištěny statisticky významné rozdíly hodnot těchto par
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník příspěvků XI. konference mladých věděckých pracovníků
ISBN
978-80-7305-068-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
—
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jun 3, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—