All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of packaging method on the dynamics of temperature changes of salmon fillets

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880398" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880398 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv způsobu balení na dynamiku teplotních změn filetů lososa obecného

  • Original language description

    V této studii byly sledovány teplotní změny v jádře filetů lososa obecného (Salmo salar) balených v prostém a vakuovém balení způsobené změnami teploty ve vnějším prostředí. Cílem práce bylo určit dobu potřebnou k ohřevu a následnému ochlazení jádra filetu na zvolenou teplotu. Testované teploty byly 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Monitorování bylo prováděno pomocí vpichové teplotní sondy připojené k záznamníku teploty Testo. Celkem bylo sledováno 70 vzorků filetů.Bylo zjištěno, že způsob balení filetů lososa má velmi významný vliv na dynamiku teplotních změn. Po umístění vychlazeného filetu do prostředí o nejvyšší testované teplotě (25 +- 0,4 °C) byl vakuově balený filet vytemperován na tuto teplotu již za 1 hodinu a 45 minut, zatímco filet balený v prostém balení až za 4 hodiny. Tento rozdíl je zřejmě způsoben tím, že v prostém balení působí vzduch přítomný kolem filetu jako tepelný izolant, čímž snižuje rychlost teplotních změn v jádře filetu, zatímco v jádře filetů balených ve vakuovém obalu dochází ke změnám teploty mnohem rychleji, protože balicí folie těsně obepíná filet a teplo z vnějšího prostředí přímo ovlivňuje teplotu filetu.

  • Czech name

    Vliv způsobu balení na dynamiku teplotních změn filetů lososa obecného

  • Czech description

    V této studii byly sledovány teplotní změny v jádře filetů lososa obecného (Salmo salar) balených v prostém a vakuovém balení způsobené změnami teploty ve vnějším prostředí. Cílem práce bylo určit dobu potřebnou k ohřevu a následnému ochlazení jádra filetu na zvolenou teplotu. Testované teploty byly 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Monitorování bylo prováděno pomocí vpichové teplotní sondy připojené k záznamníku teploty Testo. Celkem bylo sledováno 70 vzorků filetů.Bylo zjištěno, že způsob balení filetů lososa má velmi významný vliv na dynamiku teplotních změn. Po umístění vychlazeného filetu do prostředí o nejvyšší testované teplotě (25 +- 0,4 °C) byl vakuově balený filet vytemperován na tuto teplotu již za 1 hodinu a 45 minut, zatímco filet balený v prostém balení až za 4 hodiny. Tento rozdíl je zřejmě způsoben tím, že v prostém balení působí vzduch přítomný kolem filetu jako tepelný izolant, čímž snižuje rychlost teplotních změn v jádře filetu, zatímco v jádře filetů balených ve vakuovém obalu dochází ke změnám teploty mnohem rychleji, protože balicí folie těsně obepíná filet a teplo z vnějšího prostředí přímo ovlivňuje teplotu filetu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLII

  • ISBN

    978-80-8077-752-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    128-134

  • Publisher name

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Štrbské Pleso

  • Event date

    May 18, 2022

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article