The concentration of the fatty acids in the muscle of broilers after the addition of the plant oils
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002181" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002181 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zastoupení masných kyselin ve svalovině brojlerových kuřat po přídavku rostlinných olejů
Original language description
Přídavek rostlinných olejů do krmných směsí pro drůbež pozitivně ovlivňuje zastoupení mastných kyselin jak v prsní, tak i ve stehenní svalovině, což je možné využít jako jeden z potenciálních zdrojů funkčních potravin ve výživě člověka. Vzhledem k tomu že tuky, jako jedna z významných látek ve výživě člověka a zvířat, jsou nedílnou součástí většiny potravin a krmiv, jsme se v této práci zaměřili na studium vlivu přídavku různých rostlinných olejů do krmných směsí pro brojlery na zastoupení mastných kyselin v prsní a stehenní svalovině jako vhodného zdroje zejména ? 3 a ? 6 mastných kyselin pro lidskou výživu. Na základě koncentrací mastných kyselin zjištěných v použitých olejích, bylo vybráno sedm mastných kyselin - kyselina palmitová, palmitolejová, stearová, olejová, linolová, ?-linolenová a arachidonová, které byly sledovány ve vzorcích svaloviny. Koncentrace mastných kyselin jsou vyjádřeny v g/100 g tuku ve vzorku.
Czech name
Zastoupení masných kyselin ve svalovině brojlerových kuřat po přídavku rostlinných olejů
Czech description
Přídavek rostlinných olejů do krmných směsí pro drůbež pozitivně ovlivňuje zastoupení mastných kyselin jak v prsní, tak i ve stehenní svalovině, což je možné využít jako jeden z potenciálních zdrojů funkčních potravin ve výživě člověka. Vzhledem k tomu že tuky, jako jedna z významných látek ve výživě člověka a zvířat, jsou nedílnou součástí většiny potravin a krmiv, jsme se v této práci zaměřili na studium vlivu přídavku různých rostlinných olejů do krmných směsí pro brojlery na zastoupení mastných kyselin v prsní a stehenní svalovině jako vhodného zdroje zejména ? 3 a ? 6 mastných kyselin pro lidskou výživu. Na základě koncentrací mastných kyselin zjištěných v použitých olejích, bylo vybráno sedm mastných kyselin - kyselina palmitová, palmitolejová, stearová, olejová, linolová, ?-linolenová a arachidonová, které byly sledovány ve vzorcích svaloviny. Koncentrace mastných kyselin jsou vyjádřeny v g/100 g tuku ve vzorku.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník příspěvků XI. konference mladých věděckých pracovníků
ISBN
978-80-7305-068-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
—
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jun 3, 2009
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—