Determination soya protein in model meat products by image analysis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002400" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002400 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení sójové bílkoviny v modelových masných výrobcích pomocí analýzy obrazu
Original language description
Přídavek rostlinných bílkovin do masných výrobků je v dnešní době zcela běžný a to zejména z důvodů technologických a ekonomických. Jejich vlastnosti jsou velmi dlouhou dobu známy a také využívány při výrobě masných výrobků. Nejvíce bývala využívána právě pšeničná bílkovina, respektive mouka, ale ta je v současné době vytlačována bílkovinou sójovou, která má mnohem příznivější vlastnosti při jejím použití. Vzhledem k možnému zneužívání surovin rostlinného původu k falšování masných výrobků, je nutná existence velmi citlivých a přesných postupů sloužících k jejich detekci, včetně zjištění jejich množství. Sójová bílkovina může být detekována různými metodami. V naší práci jsme použili metodu imunohistochemickou. Pro experiment byly vyrobeny modelové masné výrobky, ke kterým byl přidáno známé množství různých forem sójové bílkoviny. Následně byla provedena kvantifikace přídavku sójové bílkoviny do výrobku pomocí počítačového programu pro analýzu obrazu.
Czech name
Stanovení sójové bílkoviny v modelových masných výrobcích pomocí analýzy obrazu
Czech description
Přídavek rostlinných bílkovin do masných výrobků je v dnešní době zcela běžný a to zejména z důvodů technologických a ekonomických. Jejich vlastnosti jsou velmi dlouhou dobu známy a také využívány při výrobě masných výrobků. Nejvíce bývala využívána právě pšeničná bílkovina, respektive mouka, ale ta je v současné době vytlačována bílkovinou sójovou, která má mnohem příznivější vlastnosti při jejím použití. Vzhledem k možnému zneužívání surovin rostlinného původu k falšování masných výrobků, je nutná existence velmi citlivých a přesných postupů sloužících k jejich detekci, včetně zjištění jejich množství. Sójová bílkovina může být detekována různými metodami. V naší práci jsme použili metodu imunohistochemickou. Pro experiment byly vyrobeny modelové masné výrobky, ke kterým byl přidáno známé množství různých forem sójové bílkoviny. Následně byla provedena kvantifikace přídavku sójové bílkoviny do výrobku pomocí počítačového programu pro analýzu obrazu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B53004" target="_blank" >1B53004: Qualitative and quantitative diagnostics of particles of plant and animal origin in foodstuffs using histochemical or immunohistochemical methods.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
zborník prác Bezpečnosť a kontrola potravín
ISBN
978-80-552-0193-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
Nitra
Event date
Apr 2, 2009
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—