All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination soya protein in model meat products by image analysis

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002400" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002400 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení sójové bílkoviny v modelových masných výrobcích pomocí analýzy obrazu

  • Original language description

    Přídavek rostlinných bílkovin do masných výrobků je v dnešní době zcela běžný a to zejména z důvodů technologických a ekonomických. Jejich vlastnosti jsou velmi dlouhou dobu známy a také využívány při výrobě masných výrobků. Nejvíce bývala využívána právě pšeničná bílkovina, respektive mouka, ale ta je v současné době vytlačována bílkovinou sójovou, která má mnohem příznivější vlastnosti při jejím použití. Vzhledem k možnému zneužívání surovin rostlinného původu k falšování masných výrobků, je nutná existence velmi citlivých a přesných postupů sloužících k jejich detekci, včetně zjištění jejich množství. Sójová bílkovina může být detekována různými metodami. V naší práci jsme použili metodu imunohistochemickou. Pro experiment byly vyrobeny modelové masné výrobky, ke kterým byl přidáno známé množství různých forem sójové bílkoviny. Následně byla provedena kvantifikace přídavku sójové bílkoviny do výrobku pomocí počítačového programu pro analýzu obrazu.

  • Czech name

    Stanovení sójové bílkoviny v modelových masných výrobcích pomocí analýzy obrazu

  • Czech description

    Přídavek rostlinných bílkovin do masných výrobků je v dnešní době zcela běžný a to zejména z důvodů technologických a ekonomických. Jejich vlastnosti jsou velmi dlouhou dobu známy a také využívány při výrobě masných výrobků. Nejvíce bývala využívána právě pšeničná bílkovina, respektive mouka, ale ta je v současné době vytlačována bílkovinou sójovou, která má mnohem příznivější vlastnosti při jejím použití. Vzhledem k možnému zneužívání surovin rostlinného původu k falšování masných výrobků, je nutná existence velmi citlivých a přesných postupů sloužících k jejich detekci, včetně zjištění jejich množství. Sójová bílkovina může být detekována různými metodami. V naší práci jsme použili metodu imunohistochemickou. Pro experiment byly vyrobeny modelové masné výrobky, ke kterým byl přidáno známé množství různých forem sójové bílkoviny. Následně byla provedena kvantifikace přídavku sójové bílkoviny do výrobku pomocí počítačového programu pro analýzu obrazu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1B53004" target="_blank" >1B53004: Qualitative and quantitative diagnostics of particles of plant and animal origin in foodstuffs using histochemical or immunohistochemical methods.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    zborník prác Bezpečnosť a kontrola potravín

  • ISBN

    978-80-552-0193-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

    Nitra

  • Event date

    Apr 2, 2009

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article