All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Gluten in meat products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002403" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002403 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Lepek v masných výrobcích

  • Original language description

    Pšeničná bílkovina je běžně používaný rostlinný přídavek i při výrobě masných výrobků. Stejně jako jiná rostlinná aditiva je uvedena na seznamu alergenních složek a proto musí být dle národní legislativy její přítomnost označena na obale výrobku. Zejménapro kontrolu dodržování legislativních požadavků ale i pro ochranu osob trpících céliakií jsou důležité přesné a citlivé metody pro průkaz pšeničné bílkoviny. Takovouto citlivou a spolehlivou metodou je např. imunohistochemická metoda, která je dokoncecitlivější než referenční metoda ELISA. Pomocí těchto dvou metod bylo v roce 2008 vyšetřeno 103 drobných masných výrobků na výskyt pšeničné bílkoviny, z nichž v 71 výrobcích byla pšeničná bílkovina nalezena, avšak pouze v 9 případech z nich byla uvedenána obale výrobku.

  • Czech name

    Lepek v masných výrobcích

  • Czech description

    Pšeničná bílkovina je běžně používaný rostlinný přídavek i při výrobě masných výrobků. Stejně jako jiná rostlinná aditiva je uvedena na seznamu alergenních složek a proto musí být dle národní legislativy její přítomnost označena na obale výrobku. Zejménapro kontrolu dodržování legislativních požadavků ale i pro ochranu osob trpících céliakií jsou důležité přesné a citlivé metody pro průkaz pšeničné bílkoviny. Takovouto citlivou a spolehlivou metodou je např. imunohistochemická metoda, která je dokoncecitlivější než referenční metoda ELISA. Pomocí těchto dvou metod bylo v roce 2008 vyšetřeno 103 drobných masných výrobků na výskyt pšeničné bílkoviny, z nichž v 71 výrobcích byla pšeničná bílkovina nalezena, avšak pouze v 9 případech z nich byla uvedenána obale výrobku.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1B53004" target="_blank" >1B53004: Qualitative and quantitative diagnostics of particles of plant and animal origin in foodstuffs using histochemical or immunohistochemical methods.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    64

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database