Gluten in meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002403" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002403 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Lepek v masných výrobcích
Original language description
Pšeničná bílkovina je běžně používaný rostlinný přídavek i při výrobě masných výrobků. Stejně jako jiná rostlinná aditiva je uvedena na seznamu alergenních složek a proto musí být dle národní legislativy její přítomnost označena na obale výrobku. Zejménapro kontrolu dodržování legislativních požadavků ale i pro ochranu osob trpících céliakií jsou důležité přesné a citlivé metody pro průkaz pšeničné bílkoviny. Takovouto citlivou a spolehlivou metodou je např. imunohistochemická metoda, která je dokoncecitlivější než referenční metoda ELISA. Pomocí těchto dvou metod bylo v roce 2008 vyšetřeno 103 drobných masných výrobků na výskyt pšeničné bílkoviny, z nichž v 71 výrobcích byla pšeničná bílkovina nalezena, avšak pouze v 9 případech z nich byla uvedenána obale výrobku.
Czech name
Lepek v masných výrobcích
Czech description
Pšeničná bílkovina je běžně používaný rostlinný přídavek i při výrobě masných výrobků. Stejně jako jiná rostlinná aditiva je uvedena na seznamu alergenních složek a proto musí být dle národní legislativy její přítomnost označena na obale výrobku. Zejménapro kontrolu dodržování legislativních požadavků ale i pro ochranu osob trpících céliakií jsou důležité přesné a citlivé metody pro průkaz pšeničné bílkoviny. Takovouto citlivou a spolehlivou metodou je např. imunohistochemická metoda, která je dokoncecitlivější než referenční metoda ELISA. Pomocí těchto dvou metod bylo v roce 2008 vyšetřeno 103 drobných masných výrobků na výskyt pšeničné bílkoviny, z nichž v 71 výrobcích byla pšeničná bílkovina nalezena, avšak pouze v 9 případech z nich byla uvedenána obale výrobku.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B53004" target="_blank" >1B53004: Qualitative and quantitative diagnostics of particles of plant and animal origin in foodstuffs using histochemical or immunohistochemical methods.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
64
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—