All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Characteristics of Escherichia coli isolated from raw cows milk obtained from vending machines

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002734" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002734 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Charakteristika Escherichia coli izolovaných ze syrového kravského mléka z mlékomatů

  • Original language description

    Práce byla zaměřena na sledování výskytu a charakterizaci E. coli v syrovém kravském mléce z prodejních automatů. Z celkového počtu 94 odebraných vzorků syrového mléka byla E. coli izolována v 80 případech (85,1 %). Rezistence byla hodnocena diskovou difúzní metodou. Polymerázová řetězová reakce byla použita pro detekci genů kódujících faktory virulence eaeA, hly, stx1 a stx2, u kmenů rezistentních k tetracyklinu potom k detekci genů tetA, tetB, tetC, tetG a tetM. Z výsledků naší studie vyplývá, že v syrovém mléce získaném z prodejních automatů se E. coli běžně vyskytuje, a to včetně rezistentních (34,2 %) a multirezistentních (3,3 %) kmenů. Byly detekovány geny tetA (66,7 %) a tetB (11,1 %). Nebyly detekovány geny stx1, stx2 a hly. U dvou izolátů ?-D-glukuronidáza negativních E. coli byla detekována přítomnost genu eaeA, tyto izoláty lze hodnotit jako potenciálně enteropatogenní.

  • Czech name

    Charakteristika Escherichia coli izolovaných ze syrového kravského mléka z mlékomatů

  • Czech description

    Práce byla zaměřena na sledování výskytu a charakterizaci E. coli v syrovém kravském mléce z prodejních automatů. Z celkového počtu 94 odebraných vzorků syrového mléka byla E. coli izolována v 80 případech (85,1 %). Rezistence byla hodnocena diskovou difúzní metodou. Polymerázová řetězová reakce byla použita pro detekci genů kódujících faktory virulence eaeA, hly, stx1 a stx2, u kmenů rezistentních k tetracyklinu potom k detekci genů tetA, tetB, tetC, tetG a tetM. Z výsledků naší studie vyplývá, že v syrovém mléce získaném z prodejních automatů se E. coli běžně vyskytuje, a to včetně rezistentních (34,2 %) a multirezistentních (3,3 %) kmenů. Byly detekovány geny tetA (66,7 %) a tetB (11,1 %). Nebyly detekovány geny stx1, stx2 a hly. U dvou izolátů ?-D-glukuronidáza negativních E. coli byla detekována přítomnost genu eaeA, tyto izoláty lze hodnotit jako potenciálně enteropatogenní.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Food Hygiene and Technology 40th Lenfelds and Hökls Days

  • ISBN

    978-80-7305-121-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article