Comparison of Escherichia coli isolated from meat and milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871282" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871282 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání vlastností Escherichia coli izolovaných z masa a mléka
Original language description
Tato studie byla zaměřená na porovnání a charakterizaci izolátů Escherichia coli (E. coli) získaných z masa (n = 34) a mléka (n = 33). Byla zjišťována rezistence k významným antimikrobiálním látkám a přítomnost faktorů virulence. Rezistence k antimikrobiálním látkám byla testována pomocí diskové difúzní metody a polymerázová řetězová reakce byla použita k detekci vybraných genů kódujících virulenci - eaeA, hly, stx1, stx2. Více než polovina izolátů z masa byla rezistentní nejméně k jedné antimikrobiálnílátce (67,7 %). Nejčastěji byla zjištěna rezistence k ampicilinu (50 %) a tetracyklinu (41 %). Ze 34 izolátů z masa bylo 13 (38,2 %) multirezistentních. U žádného izolátu E. coli z masa nebyla zjištěna přítomnost genu stx1, hly ani eaeA, v jednom izolátu byl detekován gen stx2. Pouze 4 (12,1 %) izoláty z mléka byly rezistentní k alespoň jedné antimikrobiální látce, ve všech případech byla zjištěna rezistence k tetracyklinu. Žádný z genů virulence nebyl u izolátů z mléka detekován. Z výs
Czech name
Porovnání vlastností Escherichia coli izolovaných z masa a mléka
Czech description
Tato studie byla zaměřená na porovnání a charakterizaci izolátů Escherichia coli (E. coli) získaných z masa (n = 34) a mléka (n = 33). Byla zjišťována rezistence k významným antimikrobiálním látkám a přítomnost faktorů virulence. Rezistence k antimikrobiálním látkám byla testována pomocí diskové difúzní metody a polymerázová řetězová reakce byla použita k detekci vybraných genů kódujících virulenci - eaeA, hly, stx1, stx2. Více než polovina izolátů z masa byla rezistentní nejméně k jedné antimikrobiálnílátce (67,7 %). Nejčastěji byla zjištěna rezistence k ampicilinu (50 %) a tetracyklinu (41 %). Ze 34 izolátů z masa bylo 13 (38,2 %) multirezistentních. U žádného izolátu E. coli z masa nebyla zjištěna přítomnost genu stx1, hly ani eaeA, v jednom izolátu byl detekován gen stx2. Pouze 4 (12,1 %) izoláty z mléka byly rezistentní k alespoň jedné antimikrobiální látce, ve všech případech byla zjištěna rezistence k tetracyklinu. Žádný z genů virulence nebyl u izolátů z mléka detekován. Z výs
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek a posterů XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-632-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
225-229
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 17, 2012
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—