All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Occurrence of Escherichia coli in raw vegetables from the market of Czech Republic

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871280" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871280 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výskyt Escherichia coli v syrové zelenině z tržní sítě České republiky

  • Original language description

    Epidemie vyvolaná shigatoxigenním kmenem E. coli v Německu na jaře 2011 měla za následek snížení důvěry ve zdravotní nezávadnost syrové zeleniny a klíčků. Tato práce je proto zaměřena na sledování přítomnosti a charakterizaci baktérií E. coli v syrové zelenině a klíčcích prodávaných v České republice. Z 59 vzorků byla u 14 (23 %) prokázána přítomnost E. coli. Zhodnocení rezistence k antimikrobiálním látkám bylo provedeno pomocí diskové difúzní metody a E-testu. Polymerázová řetězová reakce byla použitak detekci genů kódujících vybrané faktory virulence - eae, hly, stx1 a stx2, genů rezistence k tetracyklinu - tetA, tetB, tetC a tetG a k beta-laktamovým antibiotikům - blaTEM, blaSHV, blaCTX. U 2 (12,5 %) izolátů byla zjištěna přítomnost genu blaTEM, u3 (18,75 %) genu tetB. Přítomnost genů hly, stx1 a stx2 nebyla prokázána u žádného z izolátů, gen eae byl detekován u 3 (18,75 %). Tyto izoláty mohou být považovány za potenciálně enteropatogenní a představují tak potenciální nebezpečí pr

  • Czech name

    Výskyt Escherichia coli v syrové zelenině z tržní sítě České republiky

  • Czech description

    Epidemie vyvolaná shigatoxigenním kmenem E. coli v Německu na jaře 2011 měla za následek snížení důvěry ve zdravotní nezávadnost syrové zeleniny a klíčků. Tato práce je proto zaměřena na sledování přítomnosti a charakterizaci baktérií E. coli v syrové zelenině a klíčcích prodávaných v České republice. Z 59 vzorků byla u 14 (23 %) prokázána přítomnost E. coli. Zhodnocení rezistence k antimikrobiálním látkám bylo provedeno pomocí diskové difúzní metody a E-testu. Polymerázová řetězová reakce byla použitak detekci genů kódujících vybrané faktory virulence - eae, hly, stx1 a stx2, genů rezistence k tetracyklinu - tetA, tetB, tetC a tetG a k beta-laktamovým antibiotikům - blaTEM, blaSHV, blaCTX. U 2 (12,5 %) izolátů byla zjištěna přítomnost genu blaTEM, u3 (18,75 %) genu tetB. Přítomnost genů hly, stx1 a stx2 nebyla prokázána u žádného z izolátů, gen eae byl detekován u 3 (18,75 %). Tyto izoláty mohou být považovány za potenciálně enteropatogenní a představují tak potenciální nebezpečí pr

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XIV. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-612-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    61-63

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    May 29, 2012

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article