Effect of temperature on changes in humidity and water activity during storage of chocolate
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002896" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002896 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv teploty na změny vlhkosti a vodní aktivitu v průběhu skladování čokolády
Original language description
V této práci byly stanoveny hodnoty vodní aktivity a vlhkosti u vzorků čokolády Kofila. Byly sledovány změny vodní aktivity v závislosti na teplotě, v průběhu skladování a změny vlhkosti. Vodní aktivita vyjadřuje přítomnost vody v potravině. Tato voda jeosmoticky dostupná a využitelná mikroorganismy. Aktivita vody se označuje zkratkou aw. Čím je aw vyšší, tím lépe se mohou mikroorganismy rozmnožovat a tak poškozovat potravinu. Vodní aktivita popisuje energetické stavy vody v potravinách a tím i její dostupnost, aby mohla působit jako rozpouštědlo a mohla se podílet na chemických a biochemických reakcích.
Czech name
Vliv teploty na změny vlhkosti a vodní aktivitu v průběhu skladování čokolády
Czech description
V této práci byly stanoveny hodnoty vodní aktivity a vlhkosti u vzorků čokolády Kofila. Byly sledovány změny vodní aktivity v závislosti na teplotě, v průběhu skladování a změny vlhkosti. Vodní aktivita vyjadřuje přítomnost vody v potravině. Tato voda jeosmoticky dostupná a využitelná mikroorganismy. Aktivita vody se označuje zkratkou aw. Čím je aw vyšší, tím lépe se mohou mikroorganismy rozmnožovat a tak poškozovat potravinu. Vodní aktivita popisuje energetické stavy vody v potravinách a tím i její dostupnost, aby mohla působit jako rozpouštědlo a mohla se podílet na chemických a biochemických reakcích.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prednášok a posterov Hygiena alimentorum XXXI.
ISBN
978-80-8077-186-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
—
Publisher name
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso, Slovenská republika
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—