Inhibition of Listeria monocytogenes in minced beef by combined effect of oregano essential oil and caprylic acid
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870353" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870353 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Inhibice Listeria monocytogenes v hovězím mase společným působením esenciálního oleje z Origanum vulgare L. a kyseliny kaprylové
Original language description
Antimikrobiální látky přírodního původu esenciální olej z oregána (OEO) a kyselina kaprylová (CA) jsou vysoce aromatické, což omezuje jejich samostatné použití v potravinách. Aditivní efekt při společném působení jsme již dříve prokázali in vitro. V mletém libovém hovězím mase inokulovaném směsí šesti kmenů L. monocytogenes v celkové koncentraci 5 log buněk/g byly testovány následující směsi (v/w): 0,25 % CA (MIC in vitro) + 0,1 % OEO (2xMIC); 0,5 % CA (2xMIC) + 0,05 % OEO (MIC); a obě směsi s 0,1 % přídavkem kyseliny citronové. Vakuově zabalené maso bylo skladováno 15 dní při teplotě 3 +- 1 °C. Ve všech pokusných skupinách byl ve srovnání s kontrolou (destilovaná voda) od šestého dne skladování zaznamenán pokles počtu L. monocytogenes o přibližně 0,5log. Mezi pokusnými skupinami nebyly v počtech zaznamenány žádné rozdíly. Při senzorickém hodnocení (vůně, barva, celková přijatelnost) byla u směsí s 0,1 % OEO během celého pokusu hodnocena vůně a celková přijatelnost lépe než u kontroln
Czech name
Inhibice Listeria monocytogenes v hovězím mase společným působením esenciálního oleje z Origanum vulgare L. a kyseliny kaprylové
Czech description
Antimikrobiální látky přírodního původu esenciální olej z oregána (OEO) a kyselina kaprylová (CA) jsou vysoce aromatické, což omezuje jejich samostatné použití v potravinách. Aditivní efekt při společném působení jsme již dříve prokázali in vitro. V mletém libovém hovězím mase inokulovaném směsí šesti kmenů L. monocytogenes v celkové koncentraci 5 log buněk/g byly testovány následující směsi (v/w): 0,25 % CA (MIC in vitro) + 0,1 % OEO (2xMIC); 0,5 % CA (2xMIC) + 0,05 % OEO (MIC); a obě směsi s 0,1 % přídavkem kyseliny citronové. Vakuově zabalené maso bylo skladováno 15 dní při teplotě 3 +- 1 °C. Ve všech pokusných skupinách byl ve srovnání s kontrolou (destilovaná voda) od šestého dne skladování zaznamenán pokles počtu L. monocytogenes o přibližně 0,5log. Mezi pokusnými skupinami nebyly v počtech zaznamenány žádné rozdíly. Při senzorickém hodnocení (vůně, barva, celková přijatelnost) byla u směsí s 0,1 % OEO během celého pokusu hodnocena vůně a celková přijatelnost lépe než u kontroln
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
22
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
22-24
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—