All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Inhibition of Listeria monocytogenes in minced beef by combined effect of oregano essential oil and caprylic acid

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870354" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870354 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Inhibice Listeria monocytogenes v hovězím mase společným působením esenciálního oleje z Origanum vulgare L. a kyseliny kaprylové

  • Original language description

    Antimikrobiální látky přírodního původu esenciální olej z oregána (OEO) a kyselina kaprylová (CA) jsou vysoce aromatické, což omezuje jejich samostatné použití v potravinách. Aditivní efekt při společném působení jsme již dříve prokázali in vitro. V mletém libovém hovězím mase inokulovaném směsí šesti kmenů L. monocytogenes v celkové koncentraci 5 log buněk/g byly testovány následující směsi (v/w): 0,25 % CA (MIC in vitro) + 0,1 % OEO (2xMIC); 0,5 % CA (2xMIC) + 0,05 % OEO (MIC); a obě směsi s 0,1 % přídavkem kyseliny citronové. Vakuově zabalené maso bylo skladováno 15 dní při teplotě 3 +- 1 °C. Ve všech pokusných skupinách byl ve srovnání s kontrolou (destilovaná voda) od šestého dne skladování zaznamenán pokles počtu L. monocytogenes o přibližně 0,5log. Mezi pokusnými skupinami nebyly v počtech zaznamenány žádné rozdíly. Při senzorickém hodnocení (vůně, barva, celková přijatelnost) byla u směsí s 0,1 % OEO během celého pokusu hodnocena vůně a celková přijatelnost lépe než u kontroln

  • Czech name

    Inhibice Listeria monocytogenes v hovězím mase společným působením esenciálního oleje z Origanum vulgare L. a kyseliny kaprylové

  • Czech description

    Antimikrobiální látky přírodního původu esenciální olej z oregána (OEO) a kyselina kaprylová (CA) jsou vysoce aromatické, což omezuje jejich samostatné použití v potravinách. Aditivní efekt při společném působení jsme již dříve prokázali in vitro. V mletém libovém hovězím mase inokulovaném směsí šesti kmenů L. monocytogenes v celkové koncentraci 5 log buněk/g byly testovány následující směsi (v/w): 0,25 % CA (MIC in vitro) + 0,1 % OEO (2xMIC); 0,5 % CA (2xMIC) + 0,05 % OEO (MIC); a obě směsi s 0,1 % přídavkem kyseliny citronové. Vakuově zabalené maso bylo skladováno 15 dní při teplotě 3 +- 1 °C. Ve všech pokusných skupinách byl ve srovnání s kontrolou (destilovaná voda) od šestého dne skladování zaznamenán pokles počtu L. monocytogenes o přibližně 0,5log. Mezi pokusnými skupinami nebyly v počtech zaznamenány žádné rozdíly. Při senzorickém hodnocení (vůně, barva, celková přijatelnost) byla u směsí s 0,1 % OEO během celého pokusu hodnocena vůně a celková přijatelnost lépe než u kontroln

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek a posterů Food hygiene and technology 41st Lenfeld's and Hökl's Days

  • ISBN

    978-80-7305-594-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    106-109

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 12, 2011

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article