All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Meat on a plate, Part 3: Bad master

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870634" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870634 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Maso na talíři, 3. Část: Špatný pán.

  • Original language description

    Kardiovaskulární onemocnění (KVO) zastupuje až 1/3 všech úmrtí ve světě a patří mezi hlavní příčinu předčasných úmrtí u většiny populace Evropy. Jedná se o onemocnění vznikající kombinací několika rizikových faktorů, má tedy tzv. multifaktoriální příčinuvzniku. V prevenci KVO dominuje mezi obecnými doporučeními především skladba jídelníčku - množství a složení tuku (mastné kyseliny, cholesterol), soli (sodíku), dostatečný denní přívod ovoce a zeleniny, vlákniny, ryb, střídmá konzumace alkoholu aj. Masoa masné výrobky se v literatuře uvádějí jako zásadní zdroj nasycených mastných kyselin (MK) v dietě člověka s převahou kyseliny myristové (C14:0), palmitové (C16:0) a stearové (C18:0). Množství sodíku se v mase vyskytuje přirozeně pouze ve velmi malém množství (50-70 mg/100 g). Obsah sodíku i tuku je však v masných výrobcích i několikrát vyšší a závisí na různých faktorech. Z výživového hlediska tedy nelze porovnávat maso a masné výrobky, které jsou často považovány za bohatý zdroj tuku

  • Czech name

    Maso na talíři, 3. Část: Špatný pán.

  • Czech description

    Kardiovaskulární onemocnění (KVO) zastupuje až 1/3 všech úmrtí ve světě a patří mezi hlavní příčinu předčasných úmrtí u většiny populace Evropy. Jedná se o onemocnění vznikající kombinací několika rizikových faktorů, má tedy tzv. multifaktoriální příčinuvzniku. V prevenci KVO dominuje mezi obecnými doporučeními především skladba jídelníčku - množství a složení tuku (mastné kyseliny, cholesterol), soli (sodíku), dostatečný denní přívod ovoce a zeleniny, vlákniny, ryb, střídmá konzumace alkoholu aj. Masoa masné výrobky se v literatuře uvádějí jako zásadní zdroj nasycených mastných kyselin (MK) v dietě člověka s převahou kyseliny myristové (C14:0), palmitové (C16:0) a stearové (C18:0). Množství sodíku se v mase vyskytuje přirozeně pouze ve velmi malém množství (50-70 mg/100 g). Obsah sodíku i tuku je však v masných výrobcích i několikrát vyšší a závisí na různých faktorech. Z výživového hlediska tedy nelze porovnávat maso a masné výrobky, které jsou často považovány za bohatý zdroj tuku

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    22

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    16-19

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database