Meat on a plate, Part 3: Bad master
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870634" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870634 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Maso na talíři, 3. Část: Špatný pán.
Original language description
Kardiovaskulární onemocnění (KVO) zastupuje až 1/3 všech úmrtí ve světě a patří mezi hlavní příčinu předčasných úmrtí u většiny populace Evropy. Jedná se o onemocnění vznikající kombinací několika rizikových faktorů, má tedy tzv. multifaktoriální příčinuvzniku. V prevenci KVO dominuje mezi obecnými doporučeními především skladba jídelníčku - množství a složení tuku (mastné kyseliny, cholesterol), soli (sodíku), dostatečný denní přívod ovoce a zeleniny, vlákniny, ryb, střídmá konzumace alkoholu aj. Masoa masné výrobky se v literatuře uvádějí jako zásadní zdroj nasycených mastných kyselin (MK) v dietě člověka s převahou kyseliny myristové (C14:0), palmitové (C16:0) a stearové (C18:0). Množství sodíku se v mase vyskytuje přirozeně pouze ve velmi malém množství (50-70 mg/100 g). Obsah sodíku i tuku je však v masných výrobcích i několikrát vyšší a závisí na různých faktorech. Z výživového hlediska tedy nelze porovnávat maso a masné výrobky, které jsou často považovány za bohatý zdroj tuku
Czech name
Maso na talíři, 3. Část: Špatný pán.
Czech description
Kardiovaskulární onemocnění (KVO) zastupuje až 1/3 všech úmrtí ve světě a patří mezi hlavní příčinu předčasných úmrtí u většiny populace Evropy. Jedná se o onemocnění vznikající kombinací několika rizikových faktorů, má tedy tzv. multifaktoriální příčinuvzniku. V prevenci KVO dominuje mezi obecnými doporučeními především skladba jídelníčku - množství a složení tuku (mastné kyseliny, cholesterol), soli (sodíku), dostatečný denní přívod ovoce a zeleniny, vlákniny, ryb, střídmá konzumace alkoholu aj. Masoa masné výrobky se v literatuře uvádějí jako zásadní zdroj nasycených mastných kyselin (MK) v dietě člověka s převahou kyseliny myristové (C14:0), palmitové (C16:0) a stearové (C18:0). Množství sodíku se v mase vyskytuje přirozeně pouze ve velmi malém množství (50-70 mg/100 g). Obsah sodíku i tuku je však v masných výrobcích i několikrát vyšší a závisí na různých faktorech. Z výživového hlediska tedy nelze porovnávat maso a masné výrobky, které jsou často považovány za bohatý zdroj tuku
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
22
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
16-19
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—