Milk vending machines study-detection of causative agent sof food-borne infections in raw milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870751" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870751 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Studie "Mléčné automaty" - nálezy původců alimentárních onemocnění v syrovém mléce
Original language description
Studie se zabývala výskytem patogenních baktérií vyvolávajících alimentární onemocnění v syrovém mléce prodávaném prostřednictvím mléčných automatů. Celkem bylo odebráno 219 vzorků mléka z 27 mléčných automatů pocházejících z 15 farem v Jihočeském, Jihomoravském a Olomouckém kraji. Mezi jednotlivými farmami byly zaznamenány velké rozdíly v mikrobiologické kvalitě syrového mléka, na některých farmách byly patogeny detekovány opakovaně. Bakterie Staphylococcus aureus byly detekovány ve 124 (56,6 %) vzorcích, schopnost produkovat klasické enterotoxiny A-E byla potvrzena jen u 13 (10,5 %) kmenů. Kampylobaktery byly detekovány v 10 (4,6 %) vzorcích, ve všech případech se jednalo o druh Campylobacter jejuni. Listeria monocytogenes byla zjištěna ve 4 (1,8 %)vzorcích. Salmonely byly izolovány ze 7 vzorků.
Czech name
Studie "Mléčné automaty" - nálezy původců alimentárních onemocnění v syrovém mléce
Czech description
Studie se zabývala výskytem patogenních baktérií vyvolávajících alimentární onemocnění v syrovém mléce prodávaném prostřednictvím mléčných automatů. Celkem bylo odebráno 219 vzorků mléka z 27 mléčných automatů pocházejících z 15 farem v Jihočeském, Jihomoravském a Olomouckém kraji. Mezi jednotlivými farmami byly zaznamenány velké rozdíly v mikrobiologické kvalitě syrového mléka, na některých farmách byly patogeny detekovány opakovaně. Bakterie Staphylococcus aureus byly detekovány ve 124 (56,6 %) vzorcích, schopnost produkovat klasické enterotoxiny A-E byla potvrzena jen u 13 (10,5 %) kmenů. Kampylobaktery byly detekovány v 10 (4,6 %) vzorcích, ve všech případech se jednalo o druh Campylobacter jejuni. Listeria monocytogenes byla zjištěna ve 4 (1,8 %)vzorcích. Salmonely byly izolovány ze 7 vzorků.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zprávy centra epidemiologie a mikrobiologie
ISSN
1804-8668
e-ISSN
—
Volume of the periodical
20
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
212-214
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—