Microbiological quality of raw cow's milk from milk vending machines in Brno
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880448" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880448 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vetweb.cz/mikrobiologicka-kvalita-syroveho-kravskeho-mleka-z-mlecnych-automatu-v-brne/" target="_blank" >https://vetweb.cz/mikrobiologicka-kvalita-syroveho-kravskeho-mleka-z-mlecnych-automatu-v-brne/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiologická kvalita syrového kravského mléka z mléčných automatů v Brně
Original language description
Syrové mléko poskytuje vhodné podmínky pro přežívání a růst mikroorganismů. Jako možný zdroj původců zoonóz je považováno za rizikovou potravinu. Syrové mléko je možné zakoupit přímo v hospodářství nebo prostřednictvím prodejních automatů. Studie sledovala mikrobiologickou kvalitu syrového kravského mléka prodávaného prostřednictvím mléčných automatů. U vzorků byl sledován celkový počet mikroorganismů (CPM), což je významný ukazatelem mikrobiologické kvality syrového mléka. Vzorky byly odebírány z 5 automatů v Brně zásobovaných dvěma farmami. Celkem bylo v období od srpna 2017 do září 2021 odebráno 210 vzorků syrového kravského mléka. CPM stanovený v odebraných vzorcích se pohyboval od 2,70 do 9,30 log KTJ/ml. Limit pro toto mikrobiologické kritériu (300 000 KTJ/ml) uvedený v nařízení č. 853/2004 ve znění pozdějších předpisů byl překročen u 100 vzorků (47,6 %). V případě syrového mléka je důležité dodržovat teplotu a dobu při jeho skladování a mléko před konzumací tepelně ošetřit.
Czech name
Mikrobiologická kvalita syrového kravského mléka z mléčných automatů v Brně
Czech description
Syrové mléko poskytuje vhodné podmínky pro přežívání a růst mikroorganismů. Jako možný zdroj původců zoonóz je považováno za rizikovou potravinu. Syrové mléko je možné zakoupit přímo v hospodářství nebo prostřednictvím prodejních automatů. Studie sledovala mikrobiologickou kvalitu syrového kravského mléka prodávaného prostřednictvím mléčných automatů. U vzorků byl sledován celkový počet mikroorganismů (CPM), což je významný ukazatelem mikrobiologické kvality syrového mléka. Vzorky byly odebírány z 5 automatů v Brně zásobovaných dvěma farmami. Celkem bylo v období od srpna 2017 do září 2021 odebráno 210 vzorků syrového kravského mléka. CPM stanovený v odebraných vzorcích se pohyboval od 2,70 do 9,30 log KTJ/ml. Limit pro toto mikrobiologické kritériu (300 000 KTJ/ml) uvedený v nařízení č. 853/2004 ve znění pozdějších předpisů byl překročen u 100 vzorků (47,6 %). V případě syrového mléka je důležité dodržovat teplotu a dobu při jeho skladování a mléko před konzumací tepelně ošetřit.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
72
Issue of the periodical within the volume
8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
468-472
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—