All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Quality management of dry fermented sausages

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871128" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871128 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Řízení kvality trvanlivých fermentovaných masných výrobků

  • Original language description

    Trvanlivé fermentované salámy představují velmi oblíbenou skupinu masných výrobků, především pro své výrazné senzorické vlastnosti, ale i pro svoji bezpečnost. Patří mezi stabilní masné výrobky. Hodnocení kvality je třeba věnovat velká pozornost. V ČR vymezuje Vyhláška č.326/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů kritéria, která lze uplatnit při hodnocení vybraných druhů TFS. V rámci rozsáhlé studie analýzy vybraných druhů masných výrobků v ČR proběhlo hodnocení salámu Poličan od 4 výrobců, celkem bylo analyzováno 20 vzorků. Analýza se zaměřila na fyzikálně-chemické ukazatele, mikroskopické - histochemické vyšetření a senzorické hodnocení. V žádném případě nedošlo k překročení limitu obsahu tuku ve výrobku, až na drobné výjimky (5 vzorků) byl splněn obsah čistých svalových bílkovin. Neprokázalo se použití strojně odděleného masa. Jsou popsána kritéria hodnocení TFS v Německu, Rakousku a na Slovensku.

  • Czech name

    Řízení kvality trvanlivých fermentovaných masných výrobků

  • Czech description

    Trvanlivé fermentované salámy představují velmi oblíbenou skupinu masných výrobků, především pro své výrazné senzorické vlastnosti, ale i pro svoji bezpečnost. Patří mezi stabilní masné výrobky. Hodnocení kvality je třeba věnovat velká pozornost. V ČR vymezuje Vyhláška č.326/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů kritéria, která lze uplatnit při hodnocení vybraných druhů TFS. V rámci rozsáhlé studie analýzy vybraných druhů masných výrobků v ČR proběhlo hodnocení salámu Poličan od 4 výrobců, celkem bylo analyzováno 20 vzorků. Analýza se zaměřila na fyzikálně-chemické ukazatele, mikroskopické - histochemické vyšetření a senzorické hodnocení. V žádném případě nedošlo k překročení limitu obsahu tuku ve výrobku, až na drobné výjimky (5 vzorků) byl splněn obsah čistých svalových bílkovin. Neprokázalo se použití strojně odděleného masa. Jsou popsána kritéria hodnocení TFS v Německu, Rakousku a na Slovensku.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    FM - Hygiene

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XXXVIII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin "Ingrovy dny"

  • ISBN

    978-80-7375-601-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    30-34

  • Publisher name

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 1, 2012

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article