All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Meat ageing - from muscle to meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871140" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871140 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Zrání masa aneb jak se svalovina stává masem (2.díl)

  • Original language description

    Zrání masa představuje komplex biochemických a fyzikálních změn, při kterých se ze svaloviny stává maso s požadovanými organoleptickými vlastnostmi. Pro konzumenta hraje významnou roli křehkost masa. Křehkost získává maso převážně působením endogenních proteolytických enzymů. Tyto proteázy plní v tkáních i za života jedince významné úkoly, které zabezpečují funkčnost jednotlivých buněk a orgánových systémů. Jejich výzkum proto zajímá i humánní medicínu. Poznatky z působení proteolytických enzymů v buňkách nacházejí uplatnění také při bádání o změnách ve svalech po poražení zvířat. V současnosti se popisují čtyři proteolytické systémy aktivní při zrání masa - katepsiny, kalpainový systém, proteazomy a kaspázy. Jejich působení ovlivňuje nejen křehkost, ale i další významné vlastnosti masa.

  • Czech name

    Zrání masa aneb jak se svalovina stává masem (2.díl)

  • Czech description

    Zrání masa představuje komplex biochemických a fyzikálních změn, při kterých se ze svaloviny stává maso s požadovanými organoleptickými vlastnostmi. Pro konzumenta hraje významnou roli křehkost masa. Křehkost získává maso převážně působením endogenních proteolytických enzymů. Tyto proteázy plní v tkáních i za života jedince významné úkoly, které zabezpečují funkčnost jednotlivých buněk a orgánových systémů. Jejich výzkum proto zajímá i humánní medicínu. Poznatky z působení proteolytických enzymů v buňkách nacházejí uplatnění také při bádání o změnách ve svalech po poražení zvířat. V současnosti se popisují čtyři proteolytické systémy aktivní při zrání masa - katepsiny, kalpainový systém, proteazomy a kaspázy. Jejich působení ovlivňuje nejen křehkost, ale i další významné vlastnosti masa.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    23

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    48-52

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database