All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Monitoring of Fatty Acids Content in Selected Oils

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871344" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871344 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sledování obsahu mastných kyselin ve vybraných olejích

  • Original language description

    Cílem naší práce bylo vyhodnotit kvalitu vybraných olejů sledováním obsahu mastných kyselin (MK). Zaměřily jsme se na oleje používané ve výživě člověka i zvířat. Vybrané oleje: řepkový, sojový, lněný a ostropestřecový byly zakoupeny v prodejně zdravé výživy, olej lososový pocházel z prodejny krmiv. Mastné kyseliny byly v olejích detekovány pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID). Jednotlivé MK byly zařazeny do skupin: nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA) a polynenasycené (PUFA). SFA byly nejvíce zastoupeny v oleji lososovém (17 %). Nejvíce PUFA obsahoval olej lněný (77 %) a olej řepkový obsahoval nejvyšší množství MUFA (65 %). V práci jsou taktéž uvedeny MK zastoupené v analyzovaných olejích v největších procentuálníchmnožstvích. K analýze byly záměrně vybrány oleje hojně využívané ve výživě zvířat i lidí (řepkový a sojový) a srovnány s oleji, které se používají spíše jako doplňky stravy nebo krmné dávky (lněný, ostropestřecový, lososový).

  • Czech name

    Sledování obsahu mastných kyselin ve vybraných olejích

  • Czech description

    Cílem naší práce bylo vyhodnotit kvalitu vybraných olejů sledováním obsahu mastných kyselin (MK). Zaměřily jsme se na oleje používané ve výživě člověka i zvířat. Vybrané oleje: řepkový, sojový, lněný a ostropestřecový byly zakoupeny v prodejně zdravé výživy, olej lososový pocházel z prodejny krmiv. Mastné kyseliny byly v olejích detekovány pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID). Jednotlivé MK byly zařazeny do skupin: nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA) a polynenasycené (PUFA). SFA byly nejvíce zastoupeny v oleji lososovém (17 %). Nejvíce PUFA obsahoval olej lněný (77 %) a olej řepkový obsahoval nejvyšší množství MUFA (65 %). V práci jsou taktéž uvedeny MK zastoupené v analyzovaných olejích v největších procentuálníchmnožstvích. K analýze byly záměrně vybrány oleje hojně využívané ve výživě zvířat i lidí (řepkový a sojový) a srovnány s oleji, které se používají spíše jako doplňky stravy nebo krmné dávky (lněný, ostropestřecový, lososový).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek a posterů XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-632-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    217-220

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 17, 2012

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article