Monitoring of Fatty Acids Content in Selected Oils
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871344" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871344 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování obsahu mastných kyselin ve vybraných olejích
Original language description
Cílem naší práce bylo vyhodnotit kvalitu vybraných olejů sledováním obsahu mastných kyselin (MK). Zaměřily jsme se na oleje používané ve výživě člověka i zvířat. Vybrané oleje: řepkový, sojový, lněný a ostropestřecový byly zakoupeny v prodejně zdravé výživy, olej lososový pocházel z prodejny krmiv. Mastné kyseliny byly v olejích detekovány pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID). Jednotlivé MK byly zařazeny do skupin: nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA) a polynenasycené (PUFA). SFA byly nejvíce zastoupeny v oleji lososovém (17 %). Nejvíce PUFA obsahoval olej lněný (77 %) a olej řepkový obsahoval nejvyšší množství MUFA (65 %). V práci jsou taktéž uvedeny MK zastoupené v analyzovaných olejích v největších procentuálníchmnožstvích. K analýze byly záměrně vybrány oleje hojně využívané ve výživě zvířat i lidí (řepkový a sojový) a srovnány s oleji, které se používají spíše jako doplňky stravy nebo krmné dávky (lněný, ostropestřecový, lososový).
Czech name
Sledování obsahu mastných kyselin ve vybraných olejích
Czech description
Cílem naší práce bylo vyhodnotit kvalitu vybraných olejů sledováním obsahu mastných kyselin (MK). Zaměřily jsme se na oleje používané ve výživě člověka i zvířat. Vybrané oleje: řepkový, sojový, lněný a ostropestřecový byly zakoupeny v prodejně zdravé výživy, olej lososový pocházel z prodejny krmiv. Mastné kyseliny byly v olejích detekovány pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID). Jednotlivé MK byly zařazeny do skupin: nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA) a polynenasycené (PUFA). SFA byly nejvíce zastoupeny v oleji lososovém (17 %). Nejvíce PUFA obsahoval olej lněný (77 %) a olej řepkový obsahoval nejvyšší množství MUFA (65 %). V práci jsou taktéž uvedeny MK zastoupené v analyzovaných olejích v největších procentuálníchmnožstvích. K analýze byly záměrně vybrány oleje hojně využívané ve výživě zvířat i lidí (řepkový a sojový) a srovnány s oleji, které se používají spíše jako doplňky stravy nebo krmné dávky (lněný, ostropestřecový, lososový).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek a posterů XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-632-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
217-220
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 17, 2012
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—