Effect of storage method on select parameters in oils
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872295" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872295 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv skladování na vybrané parametry olejů
Original language description
Cílem této studie bylo zhodnotit účinek různých typů skladování na kvalitu vybraných olejů. Zaměřili jsme se na oleje používané ve výživě zvířat, jakož i oleje používané více jako potravinové doplňky. Byly vybrány oleje, které jsou k dispozici na trhu vČeské republice. Čtyři z nich byly zakoupeny v obchodě se zdravou výživou: řepkový, sójový, lněný a ostropestřec mariánský. Lososový olej byl získaný z obchodu s krmivy. Sledovali jsme základní parametry kvality: číslo kyselosti a peroxidové číslo, při skladování za různých podmínek, které simulovaly chování během skladování oleje v domácnostech. Statisticky, délka skladování má větší vliv na oxidaci a hydrolytický rozklad olejů než skladovací podmínky. Nejvíce náchylné k oxidaci jsou lososový a ostropestřecový olej. Na hydrolytický rozklad jsou nejvíce náchylné řepkový, sójový a lněný olej.
Czech name
Vliv skladování na vybrané parametry olejů
Czech description
Cílem této studie bylo zhodnotit účinek různých typů skladování na kvalitu vybraných olejů. Zaměřili jsme se na oleje používané ve výživě zvířat, jakož i oleje používané více jako potravinové doplňky. Byly vybrány oleje, které jsou k dispozici na trhu vČeské republice. Čtyři z nich byly zakoupeny v obchodě se zdravou výživou: řepkový, sójový, lněný a ostropestřec mariánský. Lososový olej byl získaný z obchodu s krmivy. Sledovali jsme základní parametry kvality: číslo kyselosti a peroxidové číslo, při skladování za různých podmínek, které simulovaly chování během skladování oleje v domácnostech. Statisticky, délka skladování má větší vliv na oxidaci a hydrolytický rozklad olejů než skladovací podmínky. Nejvíce náchylné k oxidaci jsou lososový a ostropestřecový olej. Na hydrolytický rozklad jsou nejvíce náchylné řepkový, sójový a lněný olej.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník X. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-263-0365-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
34-37
Publisher name
Tribun EU s.r.o.
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Apr 25, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—