All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The native and the modified starches in the meat products - detection of the raw materials using microscopy methods

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871351" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871351 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nativní a modifikované škroby v masných výrobcích - detekce vstupní suroviny pomocí mikroskopických metod

  • Original language description

    Škroby jsou významnou přírodní součástí mnoha potravinářských komodit, které významně ovlivňují, či určují jejich texturu a funkční vlastnosti. V masných výrobcích se můžeme setkat s různými druhy škrobů, u nás je to především bramborový, kukuřičný, pšeničný škrob a jejich různé formy modifikace. V této práci jsme se zabývali analýzou nativních a modifikovaných škrobů izolovaných z brambor a kukuřice pomocí světelné a skenovací elektronové mikroskopie. Jednotlivé škroby jsou charakteristické svým tvarema velikostí. U nativních škrobů je světelná mikroskopie užitečným nástrojem druhové identifikace škrobů na základě velikosti a tvaru, avšak u některých modifikovaných škrobů je detekce pomocí světelné mikroskopie nevhodná, zatímco vyšetření ve skenovacím elektronovém mikroskopu (SEM) poskytuje mnohem přehlednější informace o jejich morfologii i v případě vysoce rozpustných modifikovaných škrobů. SEM je schopna odlišit nativní škroby od modifikovaných škrobů a může tedy sloužit jako nást

  • Czech name

    Nativní a modifikované škroby v masných výrobcích - detekce vstupní suroviny pomocí mikroskopických metod

  • Czech description

    Škroby jsou významnou přírodní součástí mnoha potravinářských komodit, které významně ovlivňují, či určují jejich texturu a funkční vlastnosti. V masných výrobcích se můžeme setkat s různými druhy škrobů, u nás je to především bramborový, kukuřičný, pšeničný škrob a jejich různé formy modifikace. V této práci jsme se zabývali analýzou nativních a modifikovaných škrobů izolovaných z brambor a kukuřice pomocí světelné a skenovací elektronové mikroskopie. Jednotlivé škroby jsou charakteristické svým tvarema velikostí. U nativních škrobů je světelná mikroskopie užitečným nástrojem druhové identifikace škrobů na základě velikosti a tvaru, avšak u některých modifikovaných škrobů je detekce pomocí světelné mikroskopie nevhodná, zatímco vyšetření ve skenovacím elektronovém mikroskopu (SEM) poskytuje mnohem přehlednější informace o jejich morfologii i v případě vysoce rozpustných modifikovaných škrobů. SEM je schopna odlišit nativní škroby od modifikovaných škrobů a může tedy sloužit jako nást

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    23

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    30-34

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database