Determination of kinds of starches by scanning electron microscopy
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875744" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875744 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Určení druhu škrobu pomocí skenovací elektronové mikroskopie
Original language description
Cílem této práce bylo stanovení různých druhů škrobu a typu jejich modifikace s použitím skenovací elektronové mikroskopie. V potravinářském průmyslu se škrob využívá v přírodních nebo modifikovaných formách. Škrob ve výrobku nejčastěji detekujeme pomocí světelné mikroskopie. Světelnou mikroskopií lze při znalosti morfologie škrobových zrn určit druh škrobu (nejčastěji se ve výrobcích setkáváme se škroby bramborovým, kukuřičným a pšeničným). Avšak světelná mikroskopie není vždy zcela spolehlivá při určování metody modifikace škrobu. Ta může být prováděna pomocí chemických nebo fyzikálních metod. Skenovací elektronová mikroskopie (SEM) je vhodnější pro sledování povrchu škrobového zrna a je možné sledovat také změny vzniklé modifikací. Tohoto lze využít například při kontrole výrobců, zda neklamou zákazníky a uvádí na obale správný druh použitého škrobu.
Czech name
Určení druhu škrobu pomocí skenovací elektronové mikroskopie
Czech description
Cílem této práce bylo stanovení různých druhů škrobu a typu jejich modifikace s použitím skenovací elektronové mikroskopie. V potravinářském průmyslu se škrob využívá v přírodních nebo modifikovaných formách. Škrob ve výrobku nejčastěji detekujeme pomocí světelné mikroskopie. Světelnou mikroskopií lze při znalosti morfologie škrobových zrn určit druh škrobu (nejčastěji se ve výrobcích setkáváme se škroby bramborovým, kukuřičným a pšeničným). Avšak světelná mikroskopie není vždy zcela spolehlivá při určování metody modifikace škrobu. Ta může být prováděna pomocí chemických nebo fyzikálních metod. Skenovací elektronová mikroskopie (SEM) je vhodnější pro sledování povrchu škrobového zrna a je možné sledovat také změny vzniklé modifikací. Tohoto lze využít například při kontrole výrobců, zda neklamou zákazníky a uvádí na obale správný druh použitého škrobu.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
28
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
49-53
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—