All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of kinds of starches by scanning electron microscopy

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875744" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875744 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Určení druhu škrobu pomocí skenovací elektronové mikroskopie

  • Original language description

    Cílem této práce bylo stanovení různých druhů škrobu a typu jejich modifikace s použitím skenovací elektronové mikroskopie. V potravinářském průmyslu se škrob využívá v přírodních nebo modifikovaných formách. Škrob ve výrobku nejčastěji detekujeme pomocí světelné mikroskopie. Světelnou mikroskopií lze při znalosti morfologie škrobových zrn určit druh škrobu (nejčastěji se ve výrobcích setkáváme se škroby bramborovým, kukuřičným a pšeničným). Avšak světelná mikroskopie není vždy zcela spolehlivá při určování metody modifikace škrobu. Ta může být prováděna pomocí chemických nebo fyzikálních metod. Skenovací elektronová mikroskopie (SEM) je vhodnější pro sledování povrchu škrobového zrna a je možné sledovat také změny vzniklé modifikací. Tohoto lze využít například při kontrole výrobců, zda neklamou zákazníky a uvádí na obale správný druh použitého škrobu.

  • Czech name

    Určení druhu škrobu pomocí skenovací elektronové mikroskopie

  • Czech description

    Cílem této práce bylo stanovení různých druhů škrobu a typu jejich modifikace s použitím skenovací elektronové mikroskopie. V potravinářském průmyslu se škrob využívá v přírodních nebo modifikovaných formách. Škrob ve výrobku nejčastěji detekujeme pomocí světelné mikroskopie. Světelnou mikroskopií lze při znalosti morfologie škrobových zrn určit druh škrobu (nejčastěji se ve výrobcích setkáváme se škroby bramborovým, kukuřičným a pšeničným). Avšak světelná mikroskopie není vždy zcela spolehlivá při určování metody modifikace škrobu. Ta může být prováděna pomocí chemických nebo fyzikálních metod. Skenovací elektronová mikroskopie (SEM) je vhodnější pro sledování povrchu škrobového zrna a je možné sledovat také změny vzniklé modifikací. Tohoto lze využít například při kontrole výrobců, zda neklamou zákazníky a uvádí na obale správný druh použitého škrobu.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    28

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    49-53

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database