All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of storage conditions on the formation of biogenic amines in the meat of drawn pheasant (Phasianus colchicus)

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872033" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872033 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv skladovacích podmínek na tvorbu biogenních aminů u bažanta obecného po vyháčkování

  • Original language description

    Bažant obecný (Phasianus colchicus) představuje zvěř chovanou v současné době jako farmové zvíře pro produkci kvalitního masa. Způsob ošetření usmrcené zvěře významným způsobem ovlivňuje hygienickou kvalitu masa. Tradiční způsob ošetření bažantů po usmrcení představuje v myslivecké praxi tzv. vyháčkování. Ukazatelem hygienické kvality masa může být obsah biogenních aminů, jejichž nárůst je spojován s pomnožením kontaminující mikroflóry a tím i se sníženou hygienickou kvalitou masa. Zjišťovali jsme u bažantů usmrcených zapeřením a ošetřených vyháčkováním, vývoj koncentrací biogenních aminů v mase po dobu 21 dnů skladování. Zjistili jsme, že nejvýznamnějšími biogenními aminy z pohledu hygienické kvality masa u těchto bažantů, jsou kadaverin, tyramin a putrescin. Zapeřené a vyháčkované bažanty lze z pohledu koncentrace biogenních aminů skladovat při teplotě 0 °C 21 dní. Skladování při teplotě 15 °C z důvodu značného nárůstu koncentrace biogenních aminů nelze spotřebiteli doporučit. S ohle

  • Czech name

    Vliv skladovacích podmínek na tvorbu biogenních aminů u bažanta obecného po vyháčkování

  • Czech description

    Bažant obecný (Phasianus colchicus) představuje zvěř chovanou v současné době jako farmové zvíře pro produkci kvalitního masa. Způsob ošetření usmrcené zvěře významným způsobem ovlivňuje hygienickou kvalitu masa. Tradiční způsob ošetření bažantů po usmrcení představuje v myslivecké praxi tzv. vyháčkování. Ukazatelem hygienické kvality masa může být obsah biogenních aminů, jejichž nárůst je spojován s pomnožením kontaminující mikroflóry a tím i se sníženou hygienickou kvalitou masa. Zjišťovali jsme u bažantů usmrcených zapeřením a ošetřených vyháčkováním, vývoj koncentrací biogenních aminů v mase po dobu 21 dnů skladování. Zjistili jsme, že nejvýznamnějšími biogenními aminy z pohledu hygienické kvality masa u těchto bažantů, jsou kadaverin, tyramin a putrescin. Zapeřené a vyháčkované bažanty lze z pohledu koncentrace biogenních aminů skladovat při teplotě 0 °C 21 dní. Skladování při teplotě 15 °C z důvodu značného nárůstu koncentrace biogenních aminů nelze spotřebiteli doporučit. S ohle

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    63

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    301-304

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database