All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Preservative Influence on Listeria monocytogenes Growth in Selected Ready-to-Eat Foods

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872183" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872183 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ovlivnění růstu Listeria monocytogenes ve vybraných lahůdkářských výrobcích v závislosti na použitých konzervačních látkách

  • Original language description

    Cílem provedené studie bylo ověření účinnosti konzervačních prostředků na potlačení růstu L. monocytogenes (Lm) u potravin určených k přímé spotřebě: vaječné tlačenky, šunkového aspiku, kuřecího aspiku a pečeného kolena. Jako konzervační látky byly použity: Defence JB (konzervační látka na přírodní bázi) a benzoan sodný ve směsi se sorbanem draselným (chemické konzervační látky E 211 a E 202). Testované vzorky potravin byly záměrně inokulovány směsí 3 kmenů Lm v počtech blížících se hodnotě 100 KTJ/g askladovány za podmínek daných výrobcem (5 °C) po dobu odpovídající jejich době použitelnosti (12 ? 30 dnů). Hodnoty aw a pH řadí tyto výrobky dle nařízení (ES) 2073/2005 do kategorie potravin určených k přímé spotřebě podporujících růst Lm. Růstové křivky během procesu skladování potvrdily pokles počtu Lm jak ve výrobcích s konzervanty, tak bez nich, kromě pečeného kolene, kde ani použitý konzervační prostředek (Defence; 1 g/1 kg potraviny) nezabránil množení Lm.

  • Czech name

    Ovlivnění růstu Listeria monocytogenes ve vybraných lahůdkářských výrobcích v závislosti na použitých konzervačních látkách

  • Czech description

    Cílem provedené studie bylo ověření účinnosti konzervačních prostředků na potlačení růstu L. monocytogenes (Lm) u potravin určených k přímé spotřebě: vaječné tlačenky, šunkového aspiku, kuřecího aspiku a pečeného kolena. Jako konzervační látky byly použity: Defence JB (konzervační látka na přírodní bázi) a benzoan sodný ve směsi se sorbanem draselným (chemické konzervační látky E 211 a E 202). Testované vzorky potravin byly záměrně inokulovány směsí 3 kmenů Lm v počtech blížících se hodnotě 100 KTJ/g askladovány za podmínek daných výrobcem (5 °C) po dobu odpovídající jejich době použitelnosti (12 ? 30 dnů). Hodnoty aw a pH řadí tyto výrobky dle nařízení (ES) 2073/2005 do kategorie potravin určených k přímé spotřebě podporujících růst Lm. Růstové křivky během procesu skladování potvrdily pokles počtu Lm jak ve výrobcích s konzervanty, tak bez nich, kromě pečeného kolene, kde ani použitý konzervační prostředek (Defence; 1 g/1 kg potraviny) nezabránil množení Lm.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek a posterů XLIII. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-664-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    215-219

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 2, 2013

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article