Preservative Influence on Listeria monocytogenes Growth in Selected Ready-to-Eat Foods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872183" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872183 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ovlivnění růstu Listeria monocytogenes ve vybraných lahůdkářských výrobcích v závislosti na použitých konzervačních látkách
Original language description
Cílem provedené studie bylo ověření účinnosti konzervačních prostředků na potlačení růstu L. monocytogenes (Lm) u potravin určených k přímé spotřebě: vaječné tlačenky, šunkového aspiku, kuřecího aspiku a pečeného kolena. Jako konzervační látky byly použity: Defence JB (konzervační látka na přírodní bázi) a benzoan sodný ve směsi se sorbanem draselným (chemické konzervační látky E 211 a E 202). Testované vzorky potravin byly záměrně inokulovány směsí 3 kmenů Lm v počtech blížících se hodnotě 100 KTJ/g askladovány za podmínek daných výrobcem (5 °C) po dobu odpovídající jejich době použitelnosti (12 ? 30 dnů). Hodnoty aw a pH řadí tyto výrobky dle nařízení (ES) 2073/2005 do kategorie potravin určených k přímé spotřebě podporujících růst Lm. Růstové křivky během procesu skladování potvrdily pokles počtu Lm jak ve výrobcích s konzervanty, tak bez nich, kromě pečeného kolene, kde ani použitý konzervační prostředek (Defence; 1 g/1 kg potraviny) nezabránil množení Lm.
Czech name
Ovlivnění růstu Listeria monocytogenes ve vybraných lahůdkářských výrobcích v závislosti na použitých konzervačních látkách
Czech description
Cílem provedené studie bylo ověření účinnosti konzervačních prostředků na potlačení růstu L. monocytogenes (Lm) u potravin určených k přímé spotřebě: vaječné tlačenky, šunkového aspiku, kuřecího aspiku a pečeného kolena. Jako konzervační látky byly použity: Defence JB (konzervační látka na přírodní bázi) a benzoan sodný ve směsi se sorbanem draselným (chemické konzervační látky E 211 a E 202). Testované vzorky potravin byly záměrně inokulovány směsí 3 kmenů Lm v počtech blížících se hodnotě 100 KTJ/g askladovány za podmínek daných výrobcem (5 °C) po dobu odpovídající jejich době použitelnosti (12 ? 30 dnů). Hodnoty aw a pH řadí tyto výrobky dle nařízení (ES) 2073/2005 do kategorie potravin určených k přímé spotřebě podporujících růst Lm. Růstové křivky během procesu skladování potvrdily pokles počtu Lm jak ve výrobcích s konzervanty, tak bez nich, kromě pečeného kolene, kde ani použitý konzervační prostředek (Defence; 1 g/1 kg potraviny) nezabránil množení Lm.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek a posterů XLIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-664-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
215-219
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 2, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—