All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Preservative Influence on Listeria monocytogenes Growth in Ready-to-Eat Foods

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876193" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876193 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Účinek konzervantů na přežívání a růst Listeria monocytogenes v potravinách určených k přímé spotřebě

  • Original language description

    Potraviny určené k přímé spotřebě (Ready-to-eat ? RTE) jsou z hlediska výskytu Listeria monocytogenes (Lm) považovány za rizikové, což vyplývá z požadavků nařízení (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny. Lm je původcem onemocnění z potravin ? listeriózy. Cílem studie bylo hodnotit možnost přežívání a růstu Lm u 10 typů potravin určených k přímé spotřebě s ohledem na dobu použitelnosti a podmínky skladování. Testovaných deset druhů lahůdkářských výrobků, pocházejících od jednoho výrobce v České republice, bylo záměrně kontaminováno směsí tří kmenů Lm. Jeden z kmenů pocházel z České sbírky mikroorganismů, další dva kmeny byly izolovány z lahůdkářských výrobků. Hodnocení bylo zaměřeno na účinnost konzervantů: Defence JB, Bacstat BG (E 262, E 331, E 330, E 300), směs benzoan sodný a sorban draselný (E 211, E 202). Všechny lahůdkářské výrobky byly skladovány při 5 nebo 6 °C. Počet Lm byl stanoven v souladu s požadavky analytické referenční metody EN ISO. Ve výrobcích byla stanovena hodnota pH, aktivita vody (aw) a obsah soli. Použití výše uvedených konzervantů neprokázalo žádný antibakteriální účinek na růst Lm u testovaných potravin. Použití těchto konzervačních látek z důvodů potlačení růstu Lm není tedy užitečné. Hlavní vliv na růst Lm v potravinách určených k přímé spotřebě mají vnitřní faktory potraviny (zejména pH a aw) a teplota skladování.

  • Czech name

    Účinek konzervantů na přežívání a růst Listeria monocytogenes v potravinách určených k přímé spotřebě

  • Czech description

    Potraviny určené k přímé spotřebě (Ready-to-eat ? RTE) jsou z hlediska výskytu Listeria monocytogenes (Lm) považovány za rizikové, což vyplývá z požadavků nařízení (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny. Lm je původcem onemocnění z potravin ? listeriózy. Cílem studie bylo hodnotit možnost přežívání a růstu Lm u 10 typů potravin určených k přímé spotřebě s ohledem na dobu použitelnosti a podmínky skladování. Testovaných deset druhů lahůdkářských výrobků, pocházejících od jednoho výrobce v České republice, bylo záměrně kontaminováno směsí tří kmenů Lm. Jeden z kmenů pocházel z České sbírky mikroorganismů, další dva kmeny byly izolovány z lahůdkářských výrobků. Hodnocení bylo zaměřeno na účinnost konzervantů: Defence JB, Bacstat BG (E 262, E 331, E 330, E 300), směs benzoan sodný a sorban draselný (E 211, E 202). Všechny lahůdkářské výrobky byly skladovány při 5 nebo 6 °C. Počet Lm byl stanoven v souladu s požadavky analytické referenční metody EN ISO. Ve výrobcích byla stanovena hodnota pH, aktivita vody (aw) a obsah soli. Použití výše uvedených konzervantů neprokázalo žádný antibakteriální účinek na růst Lm u testovaných potravin. Použití těchto konzervačních látek z důvodů potlačení růstu Lm není tedy užitečné. Hlavní vliv na růst Lm v potravinách určených k přímé spotřebě mají vnitřní faktory potraviny (zejména pH a aw) a teplota skladování.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin, XLVII. Lenfeldovy a Höklovy dny ? Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-793-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    201-204

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 18, 2017

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article