Preservative Influence on Listeria monocytogenes Growth in Ready-to-Eat Foods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876193" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876193 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Účinek konzervantů na přežívání a růst Listeria monocytogenes v potravinách určených k přímé spotřebě
Original language description
Potraviny určené k přímé spotřebě (Ready-to-eat ? RTE) jsou z hlediska výskytu Listeria monocytogenes (Lm) považovány za rizikové, což vyplývá z požadavků nařízení (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny. Lm je původcem onemocnění z potravin ? listeriózy. Cílem studie bylo hodnotit možnost přežívání a růstu Lm u 10 typů potravin určených k přímé spotřebě s ohledem na dobu použitelnosti a podmínky skladování. Testovaných deset druhů lahůdkářských výrobků, pocházejících od jednoho výrobce v České republice, bylo záměrně kontaminováno směsí tří kmenů Lm. Jeden z kmenů pocházel z České sbírky mikroorganismů, další dva kmeny byly izolovány z lahůdkářských výrobků. Hodnocení bylo zaměřeno na účinnost konzervantů: Defence JB, Bacstat BG (E 262, E 331, E 330, E 300), směs benzoan sodný a sorban draselný (E 211, E 202). Všechny lahůdkářské výrobky byly skladovány při 5 nebo 6 °C. Počet Lm byl stanoven v souladu s požadavky analytické referenční metody EN ISO. Ve výrobcích byla stanovena hodnota pH, aktivita vody (aw) a obsah soli. Použití výše uvedených konzervantů neprokázalo žádný antibakteriální účinek na růst Lm u testovaných potravin. Použití těchto konzervačních látek z důvodů potlačení růstu Lm není tedy užitečné. Hlavní vliv na růst Lm v potravinách určených k přímé spotřebě mají vnitřní faktory potraviny (zejména pH a aw) a teplota skladování.
Czech name
Účinek konzervantů na přežívání a růst Listeria monocytogenes v potravinách určených k přímé spotřebě
Czech description
Potraviny určené k přímé spotřebě (Ready-to-eat ? RTE) jsou z hlediska výskytu Listeria monocytogenes (Lm) považovány za rizikové, což vyplývá z požadavků nařízení (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny. Lm je původcem onemocnění z potravin ? listeriózy. Cílem studie bylo hodnotit možnost přežívání a růstu Lm u 10 typů potravin určených k přímé spotřebě s ohledem na dobu použitelnosti a podmínky skladování. Testovaných deset druhů lahůdkářských výrobků, pocházejících od jednoho výrobce v České republice, bylo záměrně kontaminováno směsí tří kmenů Lm. Jeden z kmenů pocházel z České sbírky mikroorganismů, další dva kmeny byly izolovány z lahůdkářských výrobků. Hodnocení bylo zaměřeno na účinnost konzervantů: Defence JB, Bacstat BG (E 262, E 331, E 330, E 300), směs benzoan sodný a sorban draselný (E 211, E 202). Všechny lahůdkářské výrobky byly skladovány při 5 nebo 6 °C. Počet Lm byl stanoven v souladu s požadavky analytické referenční metody EN ISO. Ve výrobcích byla stanovena hodnota pH, aktivita vody (aw) a obsah soli. Použití výše uvedených konzervantů neprokázalo žádný antibakteriální účinek na růst Lm u testovaných potravin. Použití těchto konzervačních látek z důvodů potlačení růstu Lm není tedy užitečné. Hlavní vliv na růst Lm v potravinách určených k přímé spotřebě mají vnitřní faktory potraviny (zejména pH a aw) a teplota skladování.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin, XLVII. Lenfeldovy a Höklovy dny ? Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-793-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
201-204
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 18, 2017
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—