The effect of selected preservatives on tha growth of Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43878057" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43878057 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Účinek vybraných konzervantů na růst Listeria monocytogenes v lahůdkářských výrobcích
Original language description
Studie hodnotí účinek konzervantů bezoanu sodného a sorbanu draselného (E 211 a E 202) a Defence JB na potlačení růstu L. monocytogenes v 9 typech lahůdkářských výrobků. U většiny testovaných produktů nedošlo k růstu L. monocytogenes a počty byly na konci skladování signifikantně nižší než na počátku po zaočkování jak u vzorků s konzervačními prostředky, tak bez nich. Stejných nebo vyšších počtů bylo dosaženo pouze u ruských vajec a těstovinového salátu, opět bez ohledu na přidané konzervanty. Výsledky studie ukázaly, že působení vnitřních faktorů, jako je pH a aw, spolu s nižší skladovací teplotou hrají z hlediska potlačení růstu L. monocytogenes větší roli, než použití testovaných konzervačních látek.
Czech name
Účinek vybraných konzervantů na růst Listeria monocytogenes v lahůdkářských výrobcích
Czech description
Studie hodnotí účinek konzervantů bezoanu sodného a sorbanu draselného (E 211 a E 202) a Defence JB na potlačení růstu L. monocytogenes v 9 typech lahůdkářských výrobků. U většiny testovaných produktů nedošlo k růstu L. monocytogenes a počty byly na konci skladování signifikantně nižší než na počátku po zaočkování jak u vzorků s konzervačními prostředky, tak bez nich. Stejných nebo vyšších počtů bylo dosaženo pouze u ruských vajec a těstovinového salátu, opět bez ohledu na přidané konzervanty. Výsledky studie ukázaly, že působení vnitřních faktorů, jako je pH a aw, spolu s nižší skladovací teplotou hrají z hlediska potlačení růstu L. monocytogenes větší roli, než použití testovaných konzervačních látek.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
69
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
841-844
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—