Meat as a vehicle of food-borne pathogens
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872333" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872333 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Maso jako vehikulum bakteriálních původců alimentárních onemocnění
Original language description
Výskyt alimentárních nákaz podléhá v zemích EU hlášení a v případě hromadného onemocnění pátrají odpovědné orgány po zdrojích. Ze zpráv, které publikuje EFSA je patrné, že hlavními místy, odkud se původce onemocnění dostává do lidské populace, jsou domácí kuchyně a podniky veřejného stravování. Jedním z druhů potravin, které se podílejí na šíření alimentárních nákaz, je maso. Ke kontaminaci masa může docházet při porážení, neboť jatečná zvířata jsou rezervoárem četných původců bakteriálních zoonóz, jakojsou salmonely, kampylobaktery, verotoxigenní Escherichia coli nebo Yersinia enterocolitica. Také další manipulace s masem při jeho bourání, přepravě i prodeji může zvyšovat pravděpodobnost kontaminace. V kuchyních je rizikem křížová kontaminace ze syrového masa na potraviny určené k přímé spotřebě.
Czech name
Maso jako vehikulum bakteriálních původců alimentárních onemocnění
Czech description
Výskyt alimentárních nákaz podléhá v zemích EU hlášení a v případě hromadného onemocnění pátrají odpovědné orgány po zdrojích. Ze zpráv, které publikuje EFSA je patrné, že hlavními místy, odkud se původce onemocnění dostává do lidské populace, jsou domácí kuchyně a podniky veřejného stravování. Jedním z druhů potravin, které se podílejí na šíření alimentárních nákaz, je maso. Ke kontaminaci masa může docházet při porážení, neboť jatečná zvířata jsou rezervoárem četných původců bakteriálních zoonóz, jakojsou salmonely, kampylobaktery, verotoxigenní Escherichia coli nebo Yersinia enterocolitica. Také další manipulace s masem při jeho bourání, přepravě i prodeji může zvyšovat pravděpodobnost kontaminace. V kuchyních je rizikem křížová kontaminace ze syrového masa na potraviny určené k přímé spotřebě.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
54-58
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—