All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Meat as a vehicle of food-borne pathogens

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872333" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872333 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Maso jako vehikulum bakteriálních původců alimentárních onemocnění

  • Original language description

    Výskyt alimentárních nákaz podléhá v zemích EU hlášení a v případě hromadného onemocnění pátrají odpovědné orgány po zdrojích. Ze zpráv, které publikuje EFSA je patrné, že hlavními místy, odkud se původce onemocnění dostává do lidské populace, jsou domácí kuchyně a podniky veřejného stravování. Jedním z druhů potravin, které se podílejí na šíření alimentárních nákaz, je maso. Ke kontaminaci masa může docházet při porážení, neboť jatečná zvířata jsou rezervoárem četných původců bakteriálních zoonóz, jakojsou salmonely, kampylobaktery, verotoxigenní Escherichia coli nebo Yersinia enterocolitica. Také další manipulace s masem při jeho bourání, přepravě i prodeji může zvyšovat pravděpodobnost kontaminace. V kuchyních je rizikem křížová kontaminace ze syrového masa na potraviny určené k přímé spotřebě.

  • Czech name

    Maso jako vehikulum bakteriálních původců alimentárních onemocnění

  • Czech description

    Výskyt alimentárních nákaz podléhá v zemích EU hlášení a v případě hromadného onemocnění pátrají odpovědné orgány po zdrojích. Ze zpráv, které publikuje EFSA je patrné, že hlavními místy, odkud se původce onemocnění dostává do lidské populace, jsou domácí kuchyně a podniky veřejného stravování. Jedním z druhů potravin, které se podílejí na šíření alimentárních nákaz, je maso. Ke kontaminaci masa může docházet při porážení, neboť jatečná zvířata jsou rezervoárem četných původců bakteriálních zoonóz, jakojsou salmonely, kampylobaktery, verotoxigenní Escherichia coli nebo Yersinia enterocolitica. Také další manipulace s masem při jeho bourání, přepravě i prodeji může zvyšovat pravděpodobnost kontaminace. V kuchyních je rizikem křížová kontaminace ze syrového masa na potraviny určené k přímé spotřebě.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    24

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    54-58

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database