EFSA REVIEW: The occurence of foodborne pathogens in meat and meat products in 2017
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877658" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877658 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
EFSA REVIEW: Výskyt původců alimentárních onemocnění v mase a masných výrobcích v r. 2017
Original language description
V roce 2017 se v celkem 27 členských státech EU evidovalo na 5 079 hromadných onemocnění z potravin. Maso a masné výrobky byly zdrojem pro téměř každou pátou epidemii z potravin se silným průkazem. Nejčastěji hlášenou zoonózou byla kampylobakterióza, zastávající téměř 70 % všech hlášených případů alimentárních onemocnění. Campylobacter spp. byl s nejvyšší frekvencí detekován ve vzorcích čerstvého kuřecího (37,4 % pozitivních vzorků) a krůtího masa (31,5 % pozitivních vzorků). Nejvyšší míra výskytu onemocnění kampylobakteriózou byla zaznamenána v České republice (230,0 případů na 100 000 obyvatel), stejně jako v případě salmonelózy (108,5 případů na 100 000 obyvatel). Bakterie rodu Salmonella byly v roce 2017 nejběžnějším původcem epidemií z potravin v EU. Sérovar S. Infantis byl nejčastěji se vyskytujícím sérovarem u brojlerů, a to jak u živých jedinců, tak v mase. Jeho masivní rozšíření v chovech drůbeže v posledních letech může být rizikem pro veřejné zdraví. Nejvyšší podíl pozitivních vzorků na výskyt STEC byl zaznamenán ve vzorcích masa malých přežvýkavců. Nejvíce postiženou věkovou skupinou infekcí STEC byli kojenci a děti do 4 let.
Czech name
EFSA REVIEW: Výskyt původců alimentárních onemocnění v mase a masných výrobcích v r. 2017
Czech description
V roce 2017 se v celkem 27 členských státech EU evidovalo na 5 079 hromadných onemocnění z potravin. Maso a masné výrobky byly zdrojem pro téměř každou pátou epidemii z potravin se silným průkazem. Nejčastěji hlášenou zoonózou byla kampylobakterióza, zastávající téměř 70 % všech hlášených případů alimentárních onemocnění. Campylobacter spp. byl s nejvyšší frekvencí detekován ve vzorcích čerstvého kuřecího (37,4 % pozitivních vzorků) a krůtího masa (31,5 % pozitivních vzorků). Nejvyšší míra výskytu onemocnění kampylobakteriózou byla zaznamenána v České republice (230,0 případů na 100 000 obyvatel), stejně jako v případě salmonelózy (108,5 případů na 100 000 obyvatel). Bakterie rodu Salmonella byly v roce 2017 nejběžnějším původcem epidemií z potravin v EU. Sérovar S. Infantis byl nejčastěji se vyskytujícím sérovarem u brojlerů, a to jak u živých jedinců, tak v mase. Jeho masivní rozšíření v chovech drůbeže v posledních letech může být rizikem pro veřejné zdraví. Nejvyšší podíl pozitivních vzorků na výskyt STEC byl zaznamenán ve vzorcích masa malých přežvýkavců. Nejvíce postiženou věkovou skupinou infekcí STEC byli kojenci a děti do 4 let.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
30
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
48-53
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—