All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

EFSA REVIEW: The occurence of foodborne pathogens in meat and meat products in 2017

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877658" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877658 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    EFSA REVIEW: Výskyt původců alimentárních onemocnění v mase a masných výrobcích v r. 2017

  • Original language description

    V roce 2017 se v celkem 27 členských státech EU evidovalo na 5 079 hromadných onemocnění z potravin. Maso a masné výrobky byly zdrojem pro téměř každou pátou epidemii z potravin se silným průkazem. Nejčastěji hlášenou zoonózou byla kampylobakterióza, zastávající téměř 70 % všech hlášených případů alimentárních onemocnění. Campylobacter spp. byl s nejvyšší frekvencí detekován ve vzorcích čerstvého kuřecího (37,4 % pozitivních vzorků) a krůtího masa (31,5 % pozitivních vzorků). Nejvyšší míra výskytu onemocnění kampylobakteriózou byla zaznamenána v České republice (230,0 případů na 100 000 obyvatel), stejně jako v případě salmonelózy (108,5 případů na 100 000 obyvatel). Bakterie rodu Salmonella byly v roce 2017 nejběžnějším původcem epidemií z potravin v EU. Sérovar S. Infantis byl nejčastěji se vyskytujícím sérovarem u brojlerů, a to jak u živých jedinců, tak v mase. Jeho masivní rozšíření v chovech drůbeže v posledních letech může být rizikem pro veřejné zdraví. Nejvyšší podíl pozitivních vzorků na výskyt STEC byl zaznamenán ve vzorcích masa malých přežvýkavců. Nejvíce postiženou věkovou skupinou infekcí STEC byli kojenci a děti do 4 let.

  • Czech name

    EFSA REVIEW: Výskyt původců alimentárních onemocnění v mase a masných výrobcích v r. 2017

  • Czech description

    V roce 2017 se v celkem 27 členských státech EU evidovalo na 5 079 hromadných onemocnění z potravin. Maso a masné výrobky byly zdrojem pro téměř každou pátou epidemii z potravin se silným průkazem. Nejčastěji hlášenou zoonózou byla kampylobakterióza, zastávající téměř 70 % všech hlášených případů alimentárních onemocnění. Campylobacter spp. byl s nejvyšší frekvencí detekován ve vzorcích čerstvého kuřecího (37,4 % pozitivních vzorků) a krůtího masa (31,5 % pozitivních vzorků). Nejvyšší míra výskytu onemocnění kampylobakteriózou byla zaznamenána v České republice (230,0 případů na 100 000 obyvatel), stejně jako v případě salmonelózy (108,5 případů na 100 000 obyvatel). Bakterie rodu Salmonella byly v roce 2017 nejběžnějším původcem epidemií z potravin v EU. Sérovar S. Infantis byl nejčastěji se vyskytujícím sérovarem u brojlerů, a to jak u živých jedinců, tak v mase. Jeho masivní rozšíření v chovech drůbeže v posledních letech může být rizikem pro veřejné zdraví. Nejvyšší podíl pozitivních vzorků na výskyt STEC byl zaznamenán ve vzorcích masa malých přežvýkavců. Nejvíce postiženou věkovou skupinou infekcí STEC byli kojenci a děti do 4 let.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    30

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    48-53

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database