All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Salmonella and meat; Part 3: Occurrence in animals and meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879295" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879295 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-4/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-4/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Salmonely a maso jatečných zvířat; Část 3: Výskyt u jatečných zvířat a v mase

  • Original language description

    V r. 2019 bylo v EU evidováno 87923 potvrzených případů salmonelózy s průměrnou incidencí 20,0 případů/100 000 obyvatel. Obdobný výskyt hlásí také Severní Amerika. Hlavním místem výskytu salmonel je střevní trakt hospodářských zvířat, konkrétně pak většinou slepé střevo. V r.2019 byly v EU a některých nečlenských zemích salmonely zjištěné v 2,34 % testovaných chovných hejn kura domácího, v 3,90 % hejn nosnic (z toho v 1,25 % sérovary S. Enteritidis nebo S. Typhimurium) a v 3,63 % hejn brojlerů (0,19 % se sérovary S. Enteritidis nebo S. Typhimurium). Z celkových 66 624 vzorkovaných jednotek živých prasat bylo pozitivních 36,02 %. Naproti tomu byl podíl pozitivních vepřových JUT vzorkovaných kompetentní autoritou 3,15 % a statisticky byl významně vyšší, než činil podíl pozitivních JUT vzorkovaných provozovateli (1,51 %). V rámci vzorkovaných potravin byly nejvyšší podíly pozitivních vzorků detekovány v čerstvém kuřecím mase (7,66 %), v čerstvém krůtím mase (5,38 %) a v jiných druzích drůbežího čerstvého masa (2,59 %). Podíl pozitivních vzorků čerstvého vepřového masa odpovídal průměrným podílům pozitivních vzorků odebraných z vepřových JUT.

  • Czech name

    Salmonely a maso jatečných zvířat; Část 3: Výskyt u jatečných zvířat a v mase

  • Czech description

    V r. 2019 bylo v EU evidováno 87923 potvrzených případů salmonelózy s průměrnou incidencí 20,0 případů/100 000 obyvatel. Obdobný výskyt hlásí také Severní Amerika. Hlavním místem výskytu salmonel je střevní trakt hospodářských zvířat, konkrétně pak většinou slepé střevo. V r.2019 byly v EU a některých nečlenských zemích salmonely zjištěné v 2,34 % testovaných chovných hejn kura domácího, v 3,90 % hejn nosnic (z toho v 1,25 % sérovary S. Enteritidis nebo S. Typhimurium) a v 3,63 % hejn brojlerů (0,19 % se sérovary S. Enteritidis nebo S. Typhimurium). Z celkových 66 624 vzorkovaných jednotek živých prasat bylo pozitivních 36,02 %. Naproti tomu byl podíl pozitivních vepřových JUT vzorkovaných kompetentní autoritou 3,15 % a statisticky byl významně vyšší, než činil podíl pozitivních JUT vzorkovaných provozovateli (1,51 %). V rámci vzorkovaných potravin byly nejvyšší podíly pozitivních vzorků detekovány v čerstvém kuřecím mase (7,66 %), v čerstvém krůtím mase (5,38 %) a v jiných druzích drůbežího čerstvého masa (2,59 %). Podíl pozitivních vzorků čerstvého vepřového masa odpovídal průměrným podílům pozitivních vzorků odebraných z vepřových JUT.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    32

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    20-28

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database