Salmonella and meat; Part 3: Occurrence in animals and meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879295" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879295 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-4/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-4/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Salmonely a maso jatečných zvířat; Část 3: Výskyt u jatečných zvířat a v mase
Original language description
V r. 2019 bylo v EU evidováno 87923 potvrzených případů salmonelózy s průměrnou incidencí 20,0 případů/100 000 obyvatel. Obdobný výskyt hlásí také Severní Amerika. Hlavním místem výskytu salmonel je střevní trakt hospodářských zvířat, konkrétně pak většinou slepé střevo. V r.2019 byly v EU a některých nečlenských zemích salmonely zjištěné v 2,34 % testovaných chovných hejn kura domácího, v 3,90 % hejn nosnic (z toho v 1,25 % sérovary S. Enteritidis nebo S. Typhimurium) a v 3,63 % hejn brojlerů (0,19 % se sérovary S. Enteritidis nebo S. Typhimurium). Z celkových 66 624 vzorkovaných jednotek živých prasat bylo pozitivních 36,02 %. Naproti tomu byl podíl pozitivních vepřových JUT vzorkovaných kompetentní autoritou 3,15 % a statisticky byl významně vyšší, než činil podíl pozitivních JUT vzorkovaných provozovateli (1,51 %). V rámci vzorkovaných potravin byly nejvyšší podíly pozitivních vzorků detekovány v čerstvém kuřecím mase (7,66 %), v čerstvém krůtím mase (5,38 %) a v jiných druzích drůbežího čerstvého masa (2,59 %). Podíl pozitivních vzorků čerstvého vepřového masa odpovídal průměrným podílům pozitivních vzorků odebraných z vepřových JUT.
Czech name
Salmonely a maso jatečných zvířat; Část 3: Výskyt u jatečných zvířat a v mase
Czech description
V r. 2019 bylo v EU evidováno 87923 potvrzených případů salmonelózy s průměrnou incidencí 20,0 případů/100 000 obyvatel. Obdobný výskyt hlásí také Severní Amerika. Hlavním místem výskytu salmonel je střevní trakt hospodářských zvířat, konkrétně pak většinou slepé střevo. V r.2019 byly v EU a některých nečlenských zemích salmonely zjištěné v 2,34 % testovaných chovných hejn kura domácího, v 3,90 % hejn nosnic (z toho v 1,25 % sérovary S. Enteritidis nebo S. Typhimurium) a v 3,63 % hejn brojlerů (0,19 % se sérovary S. Enteritidis nebo S. Typhimurium). Z celkových 66 624 vzorkovaných jednotek živých prasat bylo pozitivních 36,02 %. Naproti tomu byl podíl pozitivních vepřových JUT vzorkovaných kompetentní autoritou 3,15 % a statisticky byl významně vyšší, než činil podíl pozitivních JUT vzorkovaných provozovateli (1,51 %). V rámci vzorkovaných potravin byly nejvyšší podíly pozitivních vzorků detekovány v čerstvém kuřecím mase (7,66 %), v čerstvém krůtím mase (5,38 %) a v jiných druzích drůbežího čerstvého masa (2,59 %). Podíl pozitivních vzorků čerstvého vepřového masa odpovídal průměrným podílům pozitivních vzorků odebraných z vepřových JUT.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
32
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
20-28
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—