All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Vitamin D determination in milk using chromatographic techniques

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872901" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872901 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení vitaminu D v mléce s využitím chromatografických technik

  • Original language description

    Vitamin D je společný název pro skupinu lipofilních 9,10-sekosteroidů, které vznikají působením UV záření v buňkách pokožky. Vitamin je důležitý zejména pro správný vývoj kostí a zubů. Hypovitaminóza je u dětí příčinou onemocnění křivice, u dospělých vede k měknutí a deformaci již vyvinutých kostí. Bohatým zdrojem vitaminu D3 (cholekalciferolu), kterým se zabývá naše studie, jsou tučné ryby, rybí játra a olej. Menší množství vitaminu se nachází v játrech savců, vejcích a mléčných výrobcích. Protože většina potravin obsahuje velmi nízké množství vitaminu D3, je zvykem řadu potravin vitaminem fortifikovat, a to zejména v severských krajinách. Nejčastěji se obohacují obilné výrobky, mléko a mléčné výrobky či kojenecká výživa. Doporučená denní dávka cholekalciferolu pro kojence činí 7,5-10 ?g, pro děti 10 ?g, pro dospělé 5 - 10 ?g. Nejčastěji používanou separační technikou pro stanovení vitaminu D ve vzorcích mléka je UHPLC ve spojení s UV detekcí nebo hmotnostní spektrometrií.

  • Czech name

    Stanovení vitaminu D v mléce s využitím chromatografických technik

  • Czech description

    Vitamin D je společný název pro skupinu lipofilních 9,10-sekosteroidů, které vznikají působením UV záření v buňkách pokožky. Vitamin je důležitý zejména pro správný vývoj kostí a zubů. Hypovitaminóza je u dětí příčinou onemocnění křivice, u dospělých vede k měknutí a deformaci již vyvinutých kostí. Bohatým zdrojem vitaminu D3 (cholekalciferolu), kterým se zabývá naše studie, jsou tučné ryby, rybí játra a olej. Menší množství vitaminu se nachází v játrech savců, vejcích a mléčných výrobcích. Protože většina potravin obsahuje velmi nízké množství vitaminu D3, je zvykem řadu potravin vitaminem fortifikovat, a to zejména v severských krajinách. Nejčastěji se obohacují obilné výrobky, mléko a mléčné výrobky či kojenecká výživa. Doporučená denní dávka cholekalciferolu pro kojence činí 7,5-10 ?g, pro děti 10 ?g, pro dospělé 5 - 10 ?g. Nejčastěji používanou separační technikou pro stanovení vitaminu D ve vzorcích mléka je UHPLC ve spojení s UV detekcí nebo hmotnostní spektrometrií.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIV

  • ISBN

    978-80-7305-729-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    105-108

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 15, 2014

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article