Dietary sources of vitamin D in the Czech population (4-90 years)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F19%3A00012638" target="_blank" >RIV/75010330:_____/19:00012638 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00216224:14110/19:00109718
Result on the web
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2019/05/vitaminD.pdf" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2019/05/vitaminD.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dietární zdroje vitaminu D v české populaci (4-90 let)
Original language description
Článek popisuje hlavní zdroje vitaminu D v obvyklé stravě české populace (4-90 let) z pohledu obsahu vitaminu D a příspěvku těchto zdrojů k celkovému dietárnímu přívodu. 132 druhů potravin (kombinovaných do 86 vzorků), představujících možné zdroje v dietě, bylo analyzováno kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní spektrometrií. Nejvyšší koncentrace vitaminu D byly stanoveny ve skupině ryb (až 11,1 pg/100g jedlého podílu). 78-89% celkového přívodu vitaminu D (bez doplňků stravy) v obvyklé stravě pochází z vajec, jemného pečivá, mléka a mléčných výrobků, margarínů, ryb a rybích produktů, masa a masných výrobků. Výsledky vycházely z dat o individuální spotřebě potravin (studie SISP04) a aktuálních analytických dat o obsahu vitaminu D v potravinách, které byly zpracovány výpočetním systémem MCRA (Monte Carlo Risk Assessment, verze 8.2).
Czech name
Dietární zdroje vitaminu D v české populaci (4-90 let)
Czech description
Článek popisuje hlavní zdroje vitaminu D v obvyklé stravě české populace (4-90 let) z pohledu obsahu vitaminu D a příspěvku těchto zdrojů k celkovému dietárnímu přívodu. 132 druhů potravin (kombinovaných do 86 vzorků), představujících možné zdroje v dietě, bylo analyzováno kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní spektrometrií. Nejvyšší koncentrace vitaminu D byly stanoveny ve skupině ryb (až 11,1 pg/100g jedlého podílu). 78-89% celkového přívodu vitaminu D (bez doplňků stravy) v obvyklé stravě pochází z vajec, jemného pečivá, mléka a mléčných výrobků, margarínů, ryb a rybích produktů, masa a masných výrobků. Výsledky vycházely z dat o individuální spotřebě potravin (studie SISP04) a aktuálních analytických dat o obsahu vitaminu D v potravinách, které byly zpracovány výpočetním systémem MCRA (Monte Carlo Risk Assessment, verze 8.2).
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
74
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
58-60
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—