Content of selected lipophilic vitamins in bovine colostrum
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872924" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872924 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zastoupení vybraných lipofilních vitaminů v kravském kolostru
Original language description
Cílem práce bylo zhodnocení variability obsahu lipofilních vitaminů retinolu a tokoferoluv individuálních vzorcích mleziv odebíraných v stejných časových intervalech po porodu oddvou dvojnic ze soukromé farmy v průběhu měsíce června a července. K extrakci lipofilnísložky byla použitá alkalická saponifikace, po které následovala extrakce kapalina-kapalina do hexanu. Jako analytická koncovka byl použit UHPLC chromatografický systém s UV detekcí pro retinol a FLD detekcí pro tokoferol. Zjistili jsme statisticky vysoce významný rozdíl mezi jednotlivými vzorky u obou vitaminu. Hodnoty se pohybovali pro retinolv rozmezí 0,51 - 13,04 mg/L a pro tokoferol 0,76 - 6,76 mg/L. Byla prokázaná korelace mezi obsahem tuku a vybranými lipofilními vitaminy.
Czech name
Zastoupení vybraných lipofilních vitaminů v kravském kolostru
Czech description
Cílem práce bylo zhodnocení variability obsahu lipofilních vitaminů retinolu a tokoferoluv individuálních vzorcích mleziv odebíraných v stejných časových intervalech po porodu oddvou dvojnic ze soukromé farmy v průběhu měsíce června a července. K extrakci lipofilnísložky byla použitá alkalická saponifikace, po které následovala extrakce kapalina-kapalina do hexanu. Jako analytická koncovka byl použit UHPLC chromatografický systém s UV detekcí pro retinol a FLD detekcí pro tokoferol. Zjistili jsme statisticky vysoce významný rozdíl mezi jednotlivými vzorky u obou vitaminu. Hodnoty se pohybovali pro retinolv rozmezí 0,51 - 13,04 mg/L a pro tokoferol 0,76 - 6,76 mg/L. Byla prokázaná korelace mezi obsahem tuku a vybranými lipofilními vitaminy.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XL. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
ISBN
978-80-7375-944-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
191-197
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 5, 2014
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—