Effect of modified atmosphere packaging and natural substances on shelf life of fresh cheese during real time storage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873039" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873039 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv modifikované atmosféry balení a přírodních aditiv na kvalitu čerstvého sýru v reálném čase skladování
Original language description
Studie analyzuje změny kvality čerstvých sýrů v reálném čase skladování šesti týdnů, které byly zabaleny do modifikované atmosféry tvořené mikroklimatem N2, CO2 a atmosférou neupraveného vlhkého vzduchu. Vzorky sýrů byly penetrovány přídavkem přírodníchantimikrobiálních látek z máty (Mentha piperita L.), pelyňku estragonu (Artemisia dracunculus L.) a dýňového oleje (Cucurbita pepo L.). Kontrolní vzorek ošetřen nebyl. V průběhu sledovaného časového období probíhalo monitorování hodnot vlhkosti, vodní aktivity, pH a titrační kyselosti a byl prováděn mikrobiologický rozbor pro zjištění celkového počtu mikroorganismů a plísní a kvasinek. Pro prodloužení údržnosti čerstvých sýrů byl nejvhodnější antimikrobiální látkou estragon a máta. Výběr atmosféry byl závislý na požadovaném snižovaném parametru, tedy vodní aktivitě a mikrobiologických hodnotách. Při senzorickém posuzování byly nejlépe hodnoceny vzorky kontrolní. Naopak nejhůře byl hodnocen čerstvý sýr s přídavkem máty.
Czech name
Vliv modifikované atmosféry balení a přírodních aditiv na kvalitu čerstvého sýru v reálném čase skladování
Czech description
Studie analyzuje změny kvality čerstvých sýrů v reálném čase skladování šesti týdnů, které byly zabaleny do modifikované atmosféry tvořené mikroklimatem N2, CO2 a atmosférou neupraveného vlhkého vzduchu. Vzorky sýrů byly penetrovány přídavkem přírodníchantimikrobiálních látek z máty (Mentha piperita L.), pelyňku estragonu (Artemisia dracunculus L.) a dýňového oleje (Cucurbita pepo L.). Kontrolní vzorek ošetřen nebyl. V průběhu sledovaného časového období probíhalo monitorování hodnot vlhkosti, vodní aktivity, pH a titrační kyselosti a byl prováděn mikrobiologický rozbor pro zjištění celkového počtu mikroorganismů a plísní a kvasinek. Pro prodloužení údržnosti čerstvých sýrů byl nejvhodnější antimikrobiální látkou estragon a máta. Výběr atmosféry byl závislý na požadovaném snižovaném parametru, tedy vodní aktivitě a mikrobiologických hodnotách. Při senzorickém posuzování byly nejlépe hodnoceny vzorky kontrolní. Naopak nejhůře byl hodnocen čerstvý sýr s přídavkem máty.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník meziuniverzitní konference DSP studentů
ISBN
978-80-7305-740-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
119-123
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 2, 2014
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—