Determination of the meat quality by near infrared spectrometry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873567" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873567 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití blízké infračervené spektrometrie pro stanovení kvality masa
Original language description
Cílem práce bylo stanovení celkových bílkovin, čistých bílkovin, čistých svalových bílkovin, sušiny a vlhkosti (vody) ve vepřovém mase pomocí blízké infračervené reflektanční spektrometrie s Fourierovou transformací (FT-NIRs). Spektra vzorků (n = 54) byla proměřena na integrační sféře v režimu reflektance s kompresní kyvetou v rozsahu 10000 - 4000 cm-1 a 100 scany. Vyhodnocení bylo provedeno pomocí metody částečných nejmenších čtverců (PLS). Pro ověření byla použita metoda křížové validace. Nejlepší modely byly vytvořeny pro sušinu a vlhkost (vodu). FT-NIR spektrometrie představuje vhodnou techniku pro rychlou analýzu základních složek vepřového masa.
Czech name
Využití blízké infračervené spektrometrie pro stanovení kvality masa
Czech description
Cílem práce bylo stanovení celkových bílkovin, čistých bílkovin, čistých svalových bílkovin, sušiny a vlhkosti (vody) ve vepřovém mase pomocí blízké infračervené reflektanční spektrometrie s Fourierovou transformací (FT-NIRs). Spektra vzorků (n = 54) byla proměřena na integrační sféře v režimu reflektance s kompresní kyvetou v rozsahu 10000 - 4000 cm-1 a 100 scany. Vyhodnocení bylo provedeno pomocí metody částečných nejmenších čtverců (PLS). Pro ověření byla použita metoda křížové validace. Nejlepší modely byly vytvořeny pro sušinu a vlhkost (vodu). FT-NIR spektrometrie představuje vhodnou techniku pro rychlou analýzu základních složek vepřového masa.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
20-23
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—