All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Characteristic and Antimicrobial Resistance in Escherichia coli from Retail Meats Purchased in the Czech Republic

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873615" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873615 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027162:_____/15:#0001286

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Charakteristika a rezistence k antimikrobiálním látkám u Escherichia coli izolovaných z masa z tržní sítě

  • Original language description

    Cílem této studie bylo charakterizovat a porovnat Escherichia coli detekovanou v maloobchodním mase (vepřové maso, drůbeží, hovězí maso, zvěřina), se zaměřením na detekci rezistentních genů, které by mohly být šířeny prostřednictvím potravinového řetězce, a také na přítomnost vybraných genů virulence. Odolnost vůči antimikrobiálním látkám byla stanovena metodou difúzní diskové a E-testu. Polymerázová řetězová reakce byla použita pro detekci vybraných genů kódujících faktory virulence (eaeA, hly, stx1, stx2) a geny kódující rezistenci vůči tetracyklinu, b-laktamům a chinolonům. Celkem 25,9% izolátů bylo pozitivní na přítomnost genu blaTEM, a přítomnost genu tet bylo detekováno v 23,1% izolátů. ESBL byl potvrzen u jednoho izolátu z drůbeže. Na základě těchto výsledků můžeme tvrdit, že drůbež je považována za nejčastější zdroj, pokud se jedná o odolnost vůči antibiotikům. Stx2e gen byl zjištěn u jednoho izolátu ze vzorků vepřového masa, ale tento podtyp je obyčejně spojován s onemocněním

  • Czech name

    Charakteristika a rezistence k antimikrobiálním látkám u Escherichia coli izolovaných z masa z tržní sítě

  • Czech description

    Cílem této studie bylo charakterizovat a porovnat Escherichia coli detekovanou v maloobchodním mase (vepřové maso, drůbeží, hovězí maso, zvěřina), se zaměřením na detekci rezistentních genů, které by mohly být šířeny prostřednictvím potravinového řetězce, a také na přítomnost vybraných genů virulence. Odolnost vůči antimikrobiálním látkám byla stanovena metodou difúzní diskové a E-testu. Polymerázová řetězová reakce byla použita pro detekci vybraných genů kódujících faktory virulence (eaeA, hly, stx1, stx2) a geny kódující rezistenci vůči tetracyklinu, b-laktamům a chinolonům. Celkem 25,9% izolátů bylo pozitivní na přítomnost genu blaTEM, a přítomnost genu tet bylo detekováno v 23,1% izolátů. ESBL byl potvrzen u jednoho izolátu z drůbeže. Na základě těchto výsledků můžeme tvrdit, že drůbež je považována za nejčastější zdroj, pokud se jedná o odolnost vůči antibiotikům. Stx2e gen byl zjištěn u jednoho izolátu ze vzorků vepřového masa, ale tento podtyp je obyčejně spojován s onemocněním

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Healthy animal as a source of wholesome food</a><br>

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    26

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    32-36

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database