Characteristic and Antimicrobial Resistance in Escherichia coli from Retail Meats Purchased in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873615" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873615 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027162:_____/15:#0001286
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Charakteristika a rezistence k antimikrobiálním látkám u Escherichia coli izolovaných z masa z tržní sítě
Original language description
Cílem této studie bylo charakterizovat a porovnat Escherichia coli detekovanou v maloobchodním mase (vepřové maso, drůbeží, hovězí maso, zvěřina), se zaměřením na detekci rezistentních genů, které by mohly být šířeny prostřednictvím potravinového řetězce, a také na přítomnost vybraných genů virulence. Odolnost vůči antimikrobiálním látkám byla stanovena metodou difúzní diskové a E-testu. Polymerázová řetězová reakce byla použita pro detekci vybraných genů kódujících faktory virulence (eaeA, hly, stx1, stx2) a geny kódující rezistenci vůči tetracyklinu, b-laktamům a chinolonům. Celkem 25,9% izolátů bylo pozitivní na přítomnost genu blaTEM, a přítomnost genu tet bylo detekováno v 23,1% izolátů. ESBL byl potvrzen u jednoho izolátu z drůbeže. Na základě těchto výsledků můžeme tvrdit, že drůbež je považována za nejčastější zdroj, pokud se jedná o odolnost vůči antibiotikům. Stx2e gen byl zjištěn u jednoho izolátu ze vzorků vepřového masa, ale tento podtyp je obyčejně spojován s onemocněním
Czech name
Charakteristika a rezistence k antimikrobiálním látkám u Escherichia coli izolovaných z masa z tržní sítě
Czech description
Cílem této studie bylo charakterizovat a porovnat Escherichia coli detekovanou v maloobchodním mase (vepřové maso, drůbeží, hovězí maso, zvěřina), se zaměřením na detekci rezistentních genů, které by mohly být šířeny prostřednictvím potravinového řetězce, a také na přítomnost vybraných genů virulence. Odolnost vůči antimikrobiálním látkám byla stanovena metodou difúzní diskové a E-testu. Polymerázová řetězová reakce byla použita pro detekci vybraných genů kódujících faktory virulence (eaeA, hly, stx1, stx2) a geny kódující rezistenci vůči tetracyklinu, b-laktamům a chinolonům. Celkem 25,9% izolátů bylo pozitivní na přítomnost genu blaTEM, a přítomnost genu tet bylo detekováno v 23,1% izolátů. ESBL byl potvrzen u jednoho izolátu z drůbeže. Na základě těchto výsledků můžeme tvrdit, že drůbež je považována za nejčastější zdroj, pokud se jedná o odolnost vůči antibiotikům. Stx2e gen byl zjištěn u jednoho izolátu ze vzorků vepřového masa, ale tento podtyp je obyčejně spojován s onemocněním
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Healthy animal as a source of wholesome food</a><br>
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
32-36
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—