Determination of important dietary nutrients fot selected potato crisps
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873789" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873789 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení významných výživových nutrientů u vybraných druhů bramborových lupínků
Original language description
Cílem práce je stanovení množství tuku a soli u vybraných bramborových lupínků zakoupených na českém trhu. Dále porovnání získaných hodnot s hodnotami uvedených na obalech výrobců a zhodnocení vlivu konzumace brambůrků na zdraví člověka. Bylo analyzováno16 vzorků bramborových výrobků získaných na trhu ČR. Pro analýzu tuku byla použita metoda dle Soxhleta; pro analýzu soli byla využita argentometrická titrační metoda. Obsah tuku se pohyboval v rozmezí 8,48 - 37,51% a soli 1,46 - 3,45%. Při porovnání námi získaných výsledků s hodnotami uvedených na obale výrobků nebyly zjištěny významné odchylky. Bramborové lupínky jsou bohatým zdrojem tuků a soli a jejich konzumace by měla být omezena.
Czech name
Stanovení významných výživových nutrientů u vybraných druhů bramborových lupínků
Czech description
Cílem práce je stanovení množství tuku a soli u vybraných bramborových lupínků zakoupených na českém trhu. Dále porovnání získaných hodnot s hodnotami uvedených na obalech výrobců a zhodnocení vlivu konzumace brambůrků na zdraví člověka. Bylo analyzováno16 vzorků bramborových výrobků získaných na trhu ČR. Pro analýzu tuku byla použita metoda dle Soxhleta; pro analýzu soli byla využita argentometrická titrační metoda. Obsah tuku se pohyboval v rozmezí 8,48 - 37,51% a soli 1,46 - 3,45%. Při porovnání námi získaných výsledků s hodnotami uvedených na obale výrobků nebyly zjištěny významné odchylky. Bramborové lupínky jsou bohatým zdrojem tuků a soli a jejich konzumace by měla být omezena.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLV. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-762-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
154-157
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 14, 2015
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—