All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Vegetable crisps available on the Czech marekt – what is their quality and are they safety?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928087" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928087 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Zeleninové lupínky dostupné na českém trhu - jaká je jejich kvalita a jsou bezpečné?

  • Original language description

    Zeleninové lupínky se během posledních let staly poměrně oblíbenou pochutinou, a to díky propagaci výrobců a prodejců, kteří je prezentují jako zdravější alternativu bramborových lupínků, navíc představující dobrý zdroj vlákniny a minerálních látek. Na trhu se převážně prodávají jako směsi smažených zelenin (např. mrkev, batáty, červená řepa, pastinák, celer). Na rozdíl od bramborových lupínků, pro jejichž výrobu jsou určené speciální lupínkové odrůdy s nízkým obsahem sacharidů, různé druhy zeleniny disponují až mnohonásobně vyšším obsahem sacharidů, což po jejich tepelném zpracování má za následek několikanásobně vyšší obsah akrylamidu (pravděpodobný lidský karcinogen skupiny 2A dle IARC). Zároveň jsou zeleninové lupínky významným dietárním zdrojem v tuku přítomných procesních kontaminantů esterů monochlorpropandiolu a glycidolu. Tyto látky, resp. jejich volné formy jsou potencionálními a pravděpodobnými lidskými karcinogeny. Na základě omezených informací o kvalitě a bezpečnosti zeleninových lupínků byl proveden průzkum českého trhu. Celkem bylo analyzováno 17 balení smažených zeleninových lupínků (včetně 5 balení vakuově smažených) a 14 balení konvenčně smažených klasických bramborových lupínků. Byly stanoveny kvalitativní parametry tuku (číslo kyselosti, peroxidové číslo a polymerní triacylglyceroly) a obsah procesních kontaminantů – akrylamidu, esterů 2- a 3-monochlorpropan-1,2-diolu a glycidolu. Výsledky byly porovnány s nařízením Komise (EU) a byla spočítána dietární expozice a hraniční expozice (MoE) výše uvedených procesních kontaminantů s ohledem na jednotlivé druhy zeleninových lupínků.

  • Czech name

    Zeleninové lupínky dostupné na českém trhu - jaká je jejich kvalita a jsou bezpečné?

  • Czech description

    Zeleninové lupínky se během posledních let staly poměrně oblíbenou pochutinou, a to díky propagaci výrobců a prodejců, kteří je prezentují jako zdravější alternativu bramborových lupínků, navíc představující dobrý zdroj vlákniny a minerálních látek. Na trhu se převážně prodávají jako směsi smažených zelenin (např. mrkev, batáty, červená řepa, pastinák, celer). Na rozdíl od bramborových lupínků, pro jejichž výrobu jsou určené speciální lupínkové odrůdy s nízkým obsahem sacharidů, různé druhy zeleniny disponují až mnohonásobně vyšším obsahem sacharidů, což po jejich tepelném zpracování má za následek několikanásobně vyšší obsah akrylamidu (pravděpodobný lidský karcinogen skupiny 2A dle IARC). Zároveň jsou zeleninové lupínky významným dietárním zdrojem v tuku přítomných procesních kontaminantů esterů monochlorpropandiolu a glycidolu. Tyto látky, resp. jejich volné formy jsou potencionálními a pravděpodobnými lidskými karcinogeny. Na základě omezených informací o kvalitě a bezpečnosti zeleninových lupínků byl proveden průzkum českého trhu. Celkem bylo analyzováno 17 balení smažených zeleninových lupínků (včetně 5 balení vakuově smažených) a 14 balení konvenčně smažených klasických bramborových lupínků. Byly stanoveny kvalitativní parametry tuku (číslo kyselosti, peroxidové číslo a polymerní triacylglyceroly) a obsah procesních kontaminantů – akrylamidu, esterů 2- a 3-monochlorpropan-1,2-diolu a glycidolu. Výsledky byly porovnány s nařízením Komise (EU) a byla spočítána dietární expozice a hraniční expozice (MoE) výše uvedených procesních kontaminantů s ohledem na jednotlivé druhy zeleninových lupínků.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30308 - Nutrition, Dietetics

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů