Vegetable crisps available on the Czech marekt – what is their quality and are they safety?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928087" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928087 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zeleninové lupínky dostupné na českém trhu - jaká je jejich kvalita a jsou bezpečné?
Original language description
Zeleninové lupínky se během posledních let staly poměrně oblíbenou pochutinou, a to díky propagaci výrobců a prodejců, kteří je prezentují jako zdravější alternativu bramborových lupínků, navíc představující dobrý zdroj vlákniny a minerálních látek. Na trhu se převážně prodávají jako směsi smažených zelenin (např. mrkev, batáty, červená řepa, pastinák, celer). Na rozdíl od bramborových lupínků, pro jejichž výrobu jsou určené speciální lupínkové odrůdy s nízkým obsahem sacharidů, různé druhy zeleniny disponují až mnohonásobně vyšším obsahem sacharidů, což po jejich tepelném zpracování má za následek několikanásobně vyšší obsah akrylamidu (pravděpodobný lidský karcinogen skupiny 2A dle IARC). Zároveň jsou zeleninové lupínky významným dietárním zdrojem v tuku přítomných procesních kontaminantů esterů monochlorpropandiolu a glycidolu. Tyto látky, resp. jejich volné formy jsou potencionálními a pravděpodobnými lidskými karcinogeny. Na základě omezených informací o kvalitě a bezpečnosti zeleninových lupínků byl proveden průzkum českého trhu. Celkem bylo analyzováno 17 balení smažených zeleninových lupínků (včetně 5 balení vakuově smažených) a 14 balení konvenčně smažených klasických bramborových lupínků. Byly stanoveny kvalitativní parametry tuku (číslo kyselosti, peroxidové číslo a polymerní triacylglyceroly) a obsah procesních kontaminantů – akrylamidu, esterů 2- a 3-monochlorpropan-1,2-diolu a glycidolu. Výsledky byly porovnány s nařízením Komise (EU) a byla spočítána dietární expozice a hraniční expozice (MoE) výše uvedených procesních kontaminantů s ohledem na jednotlivé druhy zeleninových lupínků.
Czech name
Zeleninové lupínky dostupné na českém trhu - jaká je jejich kvalita a jsou bezpečné?
Czech description
Zeleninové lupínky se během posledních let staly poměrně oblíbenou pochutinou, a to díky propagaci výrobců a prodejců, kteří je prezentují jako zdravější alternativu bramborových lupínků, navíc představující dobrý zdroj vlákniny a minerálních látek. Na trhu se převážně prodávají jako směsi smažených zelenin (např. mrkev, batáty, červená řepa, pastinák, celer). Na rozdíl od bramborových lupínků, pro jejichž výrobu jsou určené speciální lupínkové odrůdy s nízkým obsahem sacharidů, různé druhy zeleniny disponují až mnohonásobně vyšším obsahem sacharidů, což po jejich tepelném zpracování má za následek několikanásobně vyšší obsah akrylamidu (pravděpodobný lidský karcinogen skupiny 2A dle IARC). Zároveň jsou zeleninové lupínky významným dietárním zdrojem v tuku přítomných procesních kontaminantů esterů monochlorpropandiolu a glycidolu. Tyto látky, resp. jejich volné formy jsou potencionálními a pravděpodobnými lidskými karcinogeny. Na základě omezených informací o kvalitě a bezpečnosti zeleninových lupínků byl proveden průzkum českého trhu. Celkem bylo analyzováno 17 balení smažených zeleninových lupínků (včetně 5 balení vakuově smažených) a 14 balení konvenčně smažených klasických bramborových lupínků. Byly stanoveny kvalitativní parametry tuku (číslo kyselosti, peroxidové číslo a polymerní triacylglyceroly) a obsah procesních kontaminantů – akrylamidu, esterů 2- a 3-monochlorpropan-1,2-diolu a glycidolu. Výsledky byly porovnány s nařízením Komise (EU) a byla spočítána dietární expozice a hraniční expozice (MoE) výše uvedených procesních kontaminantů s ohledem na jednotlivé druhy zeleninových lupínků.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů