Hygiene in gastronomy and possible occurrence of foodborne diseases
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874231" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874231 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hygiena gastronomického provozu a možný výskyt onemocnění z potravin
Original language description
Mnohé studie poukazují na fakt, že choroby z potravin jsou často spojovány s konzumací potravin a pokrmů v restauracích, školách, nemocnicích, domovech důchodců, v rychlém občerstvení apod. Velmi důležitou roli v kontaminaci potravin hrají osoby přicházející do přímého styku s potravinami, na kterých je zákazník plně závislý. Za nejběžnější původce otravy z potravin jsou považovány např. virus hepatitidy A (HAV), norovirus, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 nebo Campylobacter spp. Nejčastěji dochází ke kontaminaci z důvodu nevhodného způsobu přípravy jídla (nízká teplota opracování, krátká doba vaření apod.), také křížovou kontaminací nebo nedostatečnou hygienou personálu. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) hlásily v roce 2015 celkem 22,2 % ohnisek onemocnění z potravin, ke kterým došlo po konzumaci pokrmů ve stravovacích službách. Vzhledem k závažnosti tohoto tématu bylo v minulých letech prováděno několik studií zabývající se problematikou bezpečnosti potravin, hygienou během zpracovávání potravin a také informovanosti personálu pracujícího ve stravovacích službách.
Czech name
Hygiena gastronomického provozu a možný výskyt onemocnění z potravin
Czech description
Mnohé studie poukazují na fakt, že choroby z potravin jsou často spojovány s konzumací potravin a pokrmů v restauracích, školách, nemocnicích, domovech důchodců, v rychlém občerstvení apod. Velmi důležitou roli v kontaminaci potravin hrají osoby přicházející do přímého styku s potravinami, na kterých je zákazník plně závislý. Za nejběžnější původce otravy z potravin jsou považovány např. virus hepatitidy A (HAV), norovirus, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 nebo Campylobacter spp. Nejčastěji dochází ke kontaminaci z důvodu nevhodného způsobu přípravy jídla (nízká teplota opracování, krátká doba vaření apod.), také křížovou kontaminací nebo nedostatečnou hygienou personálu. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) hlásily v roce 2015 celkem 22,2 % ohnisek onemocnění z potravin, ke kterým došlo po konzumaci pokrmů ve stravovacích službách. Vzhledem k závažnosti tohoto tématu bylo v minulých letech prováděno několik studií zabývající se problematikou bezpečnosti potravin, hygienou během zpracovávání potravin a také informovanosti personálu pracujícího ve stravovacích službách.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
18-22
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—