All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Hygiene in gastronomy and possible occurrence of foodborne diseases

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874231" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874231 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hygiena gastronomického provozu a možný výskyt onemocnění z potravin

  • Original language description

    Mnohé studie poukazují na fakt, že choroby z potravin jsou často spojovány s konzumací potravin a pokrmů v restauracích, školách, nemocnicích, domovech důchodců, v rychlém občerstvení apod. Velmi důležitou roli v kontaminaci potravin hrají osoby přicházející do přímého styku s potravinami, na kterých je zákazník plně závislý. Za nejběžnější původce otravy z potravin jsou považovány např. virus hepatitidy A (HAV), norovirus, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 nebo Campylobacter spp. Nejčastěji dochází ke kontaminaci z důvodu nevhodného způsobu přípravy jídla (nízká teplota opracování, krátká doba vaření apod.), také křížovou kontaminací nebo nedostatečnou hygienou personálu. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) hlásily v roce 2015 celkem 22,2 % ohnisek onemocnění z potravin, ke kterým došlo po konzumaci pokrmů ve stravovacích službách. Vzhledem k závažnosti tohoto tématu bylo v minulých letech prováděno několik studií zabývající se problematikou bezpečnosti potravin, hygienou během zpracovávání potravin a také informovanosti personálu pracujícího ve stravovacích službách.

  • Czech name

    Hygiena gastronomického provozu a možný výskyt onemocnění z potravin

  • Czech description

    Mnohé studie poukazují na fakt, že choroby z potravin jsou často spojovány s konzumací potravin a pokrmů v restauracích, školách, nemocnicích, domovech důchodců, v rychlém občerstvení apod. Velmi důležitou roli v kontaminaci potravin hrají osoby přicházející do přímého styku s potravinami, na kterých je zákazník plně závislý. Za nejběžnější původce otravy z potravin jsou považovány např. virus hepatitidy A (HAV), norovirus, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 nebo Campylobacter spp. Nejčastěji dochází ke kontaminaci z důvodu nevhodného způsobu přípravy jídla (nízká teplota opracování, krátká doba vaření apod.), také křížovou kontaminací nebo nedostatečnou hygienou personálu. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) hlásily v roce 2015 celkem 22,2 % ohnisek onemocnění z potravin, ke kterým došlo po konzumaci pokrmů ve stravovacích službách. Vzhledem k závažnosti tohoto tématu bylo v minulých letech prováděno několik studií zabývající se problematikou bezpečnosti potravin, hygienou během zpracovávání potravin a také informovanosti personálu pracujícího ve stravovacích službách.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    27

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    18-22

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database