All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microbial contamination in gastronomy

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874223" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874223 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    MIkrobiální kontaminace v gastronomii

  • Original language description

    Mnohé studie poukazují na fakt, že choroby z potravin jsou často spojovány s konzumací potravin a pokrmů v restauracích, školách, nemocnicích, domovech důchodců, v rychlém občerstvení apod. Za nejběžnější původce alimentárních nákaz z potravin jsou považovány např. virus hepatitidy A (HAV), norovirus, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 nebo Campylobacter spp. Vzhledem k závažnosti tohoto tématu došlo ke sledování mikrobiální kontaminace se zaměřením na výskyt Staphylococcus aureus ve společném stravování na území České republiky. Celkem bylo v období od dubna do června roku 2016 odebráno 91 vzorků v gastronomických provozovnách. Bylo získáno celkem 62 stěrů z gastronomického zařízení a 29 stěrů z rukou pracovníků společného stravování. Pozitivní nález S. aureus byl zaznamenán u 2 (2,2 %) stěrů z rukou pracovníků a 9 (9,9 %) stěru z gastronomického zařízení. Enterotoxigenní potenciál bakterie S. aureus byl zaznamenán u 2 (2,2 %) kmenů.

  • Czech name

    MIkrobiální kontaminace v gastronomii

  • Czech description

    Mnohé studie poukazují na fakt, že choroby z potravin jsou často spojovány s konzumací potravin a pokrmů v restauracích, školách, nemocnicích, domovech důchodců, v rychlém občerstvení apod. Za nejběžnější původce alimentárních nákaz z potravin jsou považovány např. virus hepatitidy A (HAV), norovirus, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 nebo Campylobacter spp. Vzhledem k závažnosti tohoto tématu došlo ke sledování mikrobiální kontaminace se zaměřením na výskyt Staphylococcus aureus ve společném stravování na území České republiky. Celkem bylo v období od dubna do června roku 2016 odebráno 91 vzorků v gastronomických provozovnách. Bylo získáno celkem 62 stěrů z gastronomického zařízení a 29 stěrů z rukou pracovníků společného stravování. Pozitivní nález S. aureus byl zaznamenán u 2 (2,2 %) stěrů z rukou pracovníků a 9 (9,9 %) stěru z gastronomického zařízení. Enterotoxigenní potenciál bakterie S. aureus byl zaznamenán u 2 (2,2 %) kmenů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-782-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    7-10

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 19, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article