All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The level of hygiene in gastronomic equipment catering services

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874321" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874321 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Úroveňy hygieny gastronomického zařízení ve stravovacích službách

  • Original language description

    Studie je zaměřena na posouzení mikrobiální kontaminace ve stravovacích službách a identifikaci rizikového faktoru, který může být spojován s mikrobiální kontaminací hotových pokrmů. V roce 2016 byly v období od dubna do září odebrány stěry z gastronomického zařízení a stěry z rukou pracovníků u celkem 4 stravovacích služeb na území České republiky. Celkem bylo odebráno 155 vzorků (stěry z gastronomického zařízení n=101, madla konvektomatů, pracovní plochy, chladící zařízení apod. a stěry z rukou pracovníků provozovny n=54). V rámci výzkumu došlo k záchytu původců alimentárního onemocnění Staphylococcus aureus (12,3% pozitivních vzorků), Bacillus cereus (39,4%) a Listeria monocytogenes (0,6%). V rámci práce byla dále sledována přítomnost Escherichia coli (19,6%), a také bakterie Salmonella spp. a Campylobacter spp., které nebyly detekovány.

  • Czech name

    Úroveňy hygieny gastronomického zařízení ve stravovacích službách

  • Czech description

    Studie je zaměřena na posouzení mikrobiální kontaminace ve stravovacích službách a identifikaci rizikového faktoru, který může být spojován s mikrobiální kontaminací hotových pokrmů. V roce 2016 byly v období od dubna do září odebrány stěry z gastronomického zařízení a stěry z rukou pracovníků u celkem 4 stravovacích služeb na území České republiky. Celkem bylo odebráno 155 vzorků (stěry z gastronomického zařízení n=101, madla konvektomatů, pracovní plochy, chladící zařízení apod. a stěry z rukou pracovníků provozovny n=54). V rámci výzkumu došlo k záchytu původců alimentárního onemocnění Staphylococcus aureus (12,3% pozitivních vzorků), Bacillus cereus (39,4%) a Listeria monocytogenes (0,6%). V rámci práce byla dále sledována přítomnost Escherichia coli (19,6%), a také bakterie Salmonella spp. a Campylobacter spp., které nebyly detekovány.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    66

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    925-927

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database