The level of hygiene in gastronomic equipment catering services
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874321" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874321 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Úroveňy hygieny gastronomického zařízení ve stravovacích službách
Original language description
Studie je zaměřena na posouzení mikrobiální kontaminace ve stravovacích službách a identifikaci rizikového faktoru, který může být spojován s mikrobiální kontaminací hotových pokrmů. V roce 2016 byly v období od dubna do září odebrány stěry z gastronomického zařízení a stěry z rukou pracovníků u celkem 4 stravovacích služeb na území České republiky. Celkem bylo odebráno 155 vzorků (stěry z gastronomického zařízení n=101, madla konvektomatů, pracovní plochy, chladící zařízení apod. a stěry z rukou pracovníků provozovny n=54). V rámci výzkumu došlo k záchytu původců alimentárního onemocnění Staphylococcus aureus (12,3% pozitivních vzorků), Bacillus cereus (39,4%) a Listeria monocytogenes (0,6%). V rámci práce byla dále sledována přítomnost Escherichia coli (19,6%), a také bakterie Salmonella spp. a Campylobacter spp., které nebyly detekovány.
Czech name
Úroveňy hygieny gastronomického zařízení ve stravovacích službách
Czech description
Studie je zaměřena na posouzení mikrobiální kontaminace ve stravovacích službách a identifikaci rizikového faktoru, který může být spojován s mikrobiální kontaminací hotových pokrmů. V roce 2016 byly v období od dubna do září odebrány stěry z gastronomického zařízení a stěry z rukou pracovníků u celkem 4 stravovacích služeb na území České republiky. Celkem bylo odebráno 155 vzorků (stěry z gastronomického zařízení n=101, madla konvektomatů, pracovní plochy, chladící zařízení apod. a stěry z rukou pracovníků provozovny n=54). V rámci výzkumu došlo k záchytu původců alimentárního onemocnění Staphylococcus aureus (12,3% pozitivních vzorků), Bacillus cereus (39,4%) a Listeria monocytogenes (0,6%). V rámci práce byla dále sledována přítomnost Escherichia coli (19,6%), a také bakterie Salmonella spp. a Campylobacter spp., které nebyly detekovány.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
66
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
925-927
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—