All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Detection of Staphylococcus aureus in catering establishments focusing on its enterotoxigenic potential

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876436" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876436 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Detekce Staphylococcus aureus v provozovnách stravovacích služeb se zaměřením na enterotoxigenní potenciál

  • Original language description

    Cílem studie bylo sledování a zhodnocení hygienické úrovně 9 zařízení společného stravování v České republice se zaměřením na výskyt a enterotoxigenní potenciál bakterií Staphylococcus aureus. Do vzorkování bylo zahrnuto 5 kantýn, 3 školní jídelny a 1 hotelová restaurace. Celkem bylo v období od dubna 2016 do dubna roku 2017 odebráno 381 vzorků, z toho 250 vzorků pocházelo z prostředí provozoven a 131 vzorků bylo získáno z rukou pracovníků. V rámci studie byla za pomoci fenotypové identifikace a genotypové identifikace provedené metodou polymerázové řetězové reakce zjištěna přítomnost S. aureus v 70 vzorcích (18,4 %; 20,6 % ruce pracovníků, 17,2 % prostředí provozovny). Geny pro produkci enterotoxinů se u izolátů S. aureus vyskytovaly v 58,6 % případů (70,4 % ruce pracovníků, 51,2 % prostředí provozovny). Nejvyšší záchyt byl zaznamenán v přítomnosti kombinace genů kódujících produkci enterotoxinů G a I (27,1 %). Nejnižší frekvence výskytu S. aureus byla s ohledem na typ provozovny zaznamenána v kantýnách (14 %; oproti 23,4 % ve školních jídelnách a 29 % v hotelové restauraci). Nejvyšší enterotoxigenní potenciál byl potvrzen u bakterií S. aureus pocházejících ze vzorků odebraných v zařízeních typu školních jídelen (80 %). Gen mecA nebyl detekován v žádném z izolátů S. aureus. Mikrobiální stav provozoven společného stravování lze se zaměřením na výskyt potenciálně enterotoxigenních bakterií S. aureus považovat minimálně za riskantní. Vzhledem k možnému nebezpečí vzniku alimentárních intoxikací je monitorování výskytu potenciálně enterotoxigenních bakterií S. aureus v gastronomických zařízeních prvním důležitým krokem pro zajištění kvality a bezpečnosti podávaných pokrmů.

  • Czech name

    Detekce Staphylococcus aureus v provozovnách stravovacích služeb se zaměřením na enterotoxigenní potenciál

  • Czech description

    Cílem studie bylo sledování a zhodnocení hygienické úrovně 9 zařízení společného stravování v České republice se zaměřením na výskyt a enterotoxigenní potenciál bakterií Staphylococcus aureus. Do vzorkování bylo zahrnuto 5 kantýn, 3 školní jídelny a 1 hotelová restaurace. Celkem bylo v období od dubna 2016 do dubna roku 2017 odebráno 381 vzorků, z toho 250 vzorků pocházelo z prostředí provozoven a 131 vzorků bylo získáno z rukou pracovníků. V rámci studie byla za pomoci fenotypové identifikace a genotypové identifikace provedené metodou polymerázové řetězové reakce zjištěna přítomnost S. aureus v 70 vzorcích (18,4 %; 20,6 % ruce pracovníků, 17,2 % prostředí provozovny). Geny pro produkci enterotoxinů se u izolátů S. aureus vyskytovaly v 58,6 % případů (70,4 % ruce pracovníků, 51,2 % prostředí provozovny). Nejvyšší záchyt byl zaznamenán v přítomnosti kombinace genů kódujících produkci enterotoxinů G a I (27,1 %). Nejnižší frekvence výskytu S. aureus byla s ohledem na typ provozovny zaznamenána v kantýnách (14 %; oproti 23,4 % ve školních jídelnách a 29 % v hotelové restauraci). Nejvyšší enterotoxigenní potenciál byl potvrzen u bakterií S. aureus pocházejících ze vzorků odebraných v zařízeních typu školních jídelen (80 %). Gen mecA nebyl detekován v žádném z izolátů S. aureus. Mikrobiální stav provozoven společného stravování lze se zaměřením na výskyt potenciálně enterotoxigenních bakterií S. aureus považovat minimálně za riskantní. Vzhledem k možnému nebezpečí vzniku alimentárních intoxikací je monitorování výskytu potenciálně enterotoxigenních bakterií S. aureus v gastronomických zařízeních prvním důležitým krokem pro zajištění kvality a bezpečnosti podávaných pokrmů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-807-4

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    118-121

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 17, 2018

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article