Detection of Staphylococcus aureus in catering establishments focusing on its enterotoxigenic potential
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876436" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876436 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce Staphylococcus aureus v provozovnách stravovacích služeb se zaměřením na enterotoxigenní potenciál
Original language description
Cílem studie bylo sledování a zhodnocení hygienické úrovně 9 zařízení společného stravování v České republice se zaměřením na výskyt a enterotoxigenní potenciál bakterií Staphylococcus aureus. Do vzorkování bylo zahrnuto 5 kantýn, 3 školní jídelny a 1 hotelová restaurace. Celkem bylo v období od dubna 2016 do dubna roku 2017 odebráno 381 vzorků, z toho 250 vzorků pocházelo z prostředí provozoven a 131 vzorků bylo získáno z rukou pracovníků. V rámci studie byla za pomoci fenotypové identifikace a genotypové identifikace provedené metodou polymerázové řetězové reakce zjištěna přítomnost S. aureus v 70 vzorcích (18,4 %; 20,6 % ruce pracovníků, 17,2 % prostředí provozovny). Geny pro produkci enterotoxinů se u izolátů S. aureus vyskytovaly v 58,6 % případů (70,4 % ruce pracovníků, 51,2 % prostředí provozovny). Nejvyšší záchyt byl zaznamenán v přítomnosti kombinace genů kódujících produkci enterotoxinů G a I (27,1 %). Nejnižší frekvence výskytu S. aureus byla s ohledem na typ provozovny zaznamenána v kantýnách (14 %; oproti 23,4 % ve školních jídelnách a 29 % v hotelové restauraci). Nejvyšší enterotoxigenní potenciál byl potvrzen u bakterií S. aureus pocházejících ze vzorků odebraných v zařízeních typu školních jídelen (80 %). Gen mecA nebyl detekován v žádném z izolátů S. aureus. Mikrobiální stav provozoven společného stravování lze se zaměřením na výskyt potenciálně enterotoxigenních bakterií S. aureus považovat minimálně za riskantní. Vzhledem k možnému nebezpečí vzniku alimentárních intoxikací je monitorování výskytu potenciálně enterotoxigenních bakterií S. aureus v gastronomických zařízeních prvním důležitým krokem pro zajištění kvality a bezpečnosti podávaných pokrmů.
Czech name
Detekce Staphylococcus aureus v provozovnách stravovacích služeb se zaměřením na enterotoxigenní potenciál
Czech description
Cílem studie bylo sledování a zhodnocení hygienické úrovně 9 zařízení společného stravování v České republice se zaměřením na výskyt a enterotoxigenní potenciál bakterií Staphylococcus aureus. Do vzorkování bylo zahrnuto 5 kantýn, 3 školní jídelny a 1 hotelová restaurace. Celkem bylo v období od dubna 2016 do dubna roku 2017 odebráno 381 vzorků, z toho 250 vzorků pocházelo z prostředí provozoven a 131 vzorků bylo získáno z rukou pracovníků. V rámci studie byla za pomoci fenotypové identifikace a genotypové identifikace provedené metodou polymerázové řetězové reakce zjištěna přítomnost S. aureus v 70 vzorcích (18,4 %; 20,6 % ruce pracovníků, 17,2 % prostředí provozovny). Geny pro produkci enterotoxinů se u izolátů S. aureus vyskytovaly v 58,6 % případů (70,4 % ruce pracovníků, 51,2 % prostředí provozovny). Nejvyšší záchyt byl zaznamenán v přítomnosti kombinace genů kódujících produkci enterotoxinů G a I (27,1 %). Nejnižší frekvence výskytu S. aureus byla s ohledem na typ provozovny zaznamenána v kantýnách (14 %; oproti 23,4 % ve školních jídelnách a 29 % v hotelové restauraci). Nejvyšší enterotoxigenní potenciál byl potvrzen u bakterií S. aureus pocházejících ze vzorků odebraných v zařízeních typu školních jídelen (80 %). Gen mecA nebyl detekován v žádném z izolátů S. aureus. Mikrobiální stav provozoven společného stravování lze se zaměřením na výskyt potenciálně enterotoxigenních bakterií S. aureus považovat minimálně za riskantní. Vzhledem k možnému nebezpečí vzniku alimentárních intoxikací je monitorování výskytu potenciálně enterotoxigenních bakterií S. aureus v gastronomických zařízeních prvním důležitým krokem pro zajištění kvality a bezpečnosti podávaných pokrmů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-807-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
118-121
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 17, 2018
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—