Monitoring of personal hygiene at food service facilities
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878667" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878667 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/" target="_blank" >https://www.maso.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení úrovně osobní hygieny ve stravovacích službách
Original language description
Osobní hygiena je důležitým krokem k dodržování zásad správné výrobní a hygienické praxe. Na základě této skutečnosti byla sledována úroveň osobní hygieny ve 4 provozovnách stravovacích služeb (2x kantýna, 2x školní jídelna) v Jihomoravském kraji, a to v období od února do srpna roku 2019. Celkem bylo získáno 128 vzorků stěrů z rukou pracovníků. U vzorků byl sledován celkový počet mikroorganismů a přítomnost bakterií Escherichia coli a Staphylococcus aureus. Průměrná hodnota celkového počtu mikroorganismů byla 2,6.104 KTJ/ruku. Přítomnost E. coli byla zjištěna u 2,3% vzorků (n = 3). Přítomnost S.aureus byla zjištěna u 18% vzorků (n = 23). Celkem bylo získáno 30 izolátů S. aureus. Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že úroveň osobní hygieny pracovníků ve stravovací službách představuje významný prvek systému řízení bezpečnosti potravin, kterému je třeba věnovat soustavnou pozornost.
Czech name
Hodnocení úrovně osobní hygieny ve stravovacích službách
Czech description
Osobní hygiena je důležitým krokem k dodržování zásad správné výrobní a hygienické praxe. Na základě této skutečnosti byla sledována úroveň osobní hygieny ve 4 provozovnách stravovacích služeb (2x kantýna, 2x školní jídelna) v Jihomoravském kraji, a to v období od února do srpna roku 2019. Celkem bylo získáno 128 vzorků stěrů z rukou pracovníků. U vzorků byl sledován celkový počet mikroorganismů a přítomnost bakterií Escherichia coli a Staphylococcus aureus. Průměrná hodnota celkového počtu mikroorganismů byla 2,6.104 KTJ/ruku. Přítomnost E. coli byla zjištěna u 2,3% vzorků (n = 3). Přítomnost S.aureus byla zjištěna u 18% vzorků (n = 23). Celkem bylo získáno 30 izolátů S. aureus. Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že úroveň osobní hygieny pracovníků ve stravovací službách představuje významný prvek systému řízení bezpečnosti potravin, kterému je třeba věnovat soustavnou pozornost.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
31
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
40-43
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—