All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Monitoring of personal hygiene at food service facilities

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878667" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878667 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/" target="_blank" >https://www.maso.cz/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení úrovně osobní hygieny ve stravovacích službách

  • Original language description

    Osobní hygiena je důležitým krokem k dodržování zásad správné výrobní a hygienické praxe. Na základě této skutečnosti byla sledována úroveň osobní hygieny ve 4 provozovnách stravovacích služeb (2x kantýna, 2x školní jídelna) v Jihomoravském kraji, a to v období od února do srpna roku 2019. Celkem bylo získáno 128 vzorků stěrů z rukou pracovníků. U vzorků byl sledován celkový počet mikroorganismů a přítomnost bakterií Escherichia coli a Staphylococcus aureus. Průměrná hodnota celkového počtu mikroorganismů byla 2,6.104 KTJ/ruku. Přítomnost E. coli byla zjištěna u 2,3% vzorků (n = 3). Přítomnost S.aureus byla zjištěna u 18% vzorků (n = 23). Celkem bylo získáno 30 izolátů S. aureus. Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že úroveň osobní hygieny pracovníků ve stravovací službách představuje významný prvek systému řízení bezpečnosti potravin, kterému je třeba věnovat soustavnou pozornost.

  • Czech name

    Hodnocení úrovně osobní hygieny ve stravovacích službách

  • Czech description

    Osobní hygiena je důležitým krokem k dodržování zásad správné výrobní a hygienické praxe. Na základě této skutečnosti byla sledována úroveň osobní hygieny ve 4 provozovnách stravovacích služeb (2x kantýna, 2x školní jídelna) v Jihomoravském kraji, a to v období od února do srpna roku 2019. Celkem bylo získáno 128 vzorků stěrů z rukou pracovníků. U vzorků byl sledován celkový počet mikroorganismů a přítomnost bakterií Escherichia coli a Staphylococcus aureus. Průměrná hodnota celkového počtu mikroorganismů byla 2,6.104 KTJ/ruku. Přítomnost E. coli byla zjištěna u 2,3% vzorků (n = 3). Přítomnost S.aureus byla zjištěna u 18% vzorků (n = 23). Celkem bylo získáno 30 izolátů S. aureus. Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že úroveň osobní hygieny pracovníků ve stravovací službách představuje významný prvek systému řízení bezpečnosti potravin, kterému je třeba věnovat soustavnou pozornost.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    31

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    40-43

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database