Monitoring of the hygiene standards environment during the preparation of meals in the catering establishments
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876441" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876441 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování hygienické úrovně prostředí v průběhu přípravy pokrmů
Original language description
Studie se zabývá identifikaci mikrobiálního rizika a nebezpečí během přípravy pokrmů v kantýnách (uzavřený typ stravování). Do studie je zahrnuto šest provozoven. V období od jara 2016 do zimy 2017 došlo k získání 206 vzorků, z toho 136 vzorků stěrů a 70 vzorků z rukou pracovníků. Stěry se provádí sterilní abrazivní houbičkou a mikrobiální situace na rukou pracovníků je prováděná za pomocí tzv. Glove-juice testu. V rámci sledování přítomnosti původců alimentárního onemocnění, došlo k záchytu: Staphylococcus aureus (11.7 %), Bacillus cereus (36. 9%) a Listeria monocytogenes (0.5 %). Přítomnost Escherichia coli byla zaznamenána v 17.0 % vzorků. Patogenní agents, Salmonella spp. a Campylobacter spp. nebyly ve vzorcích detekováni. Z námi získaných výsledků vyplývá, že přítomnost původců alimentárního onemocnění v provozovnách stravovacích služeb byla potvrzena. Mělo by docházet k lepšímu proškolení pracovníků v provozu a zvýšení frekvence čistících a sanitačních režimů.
Czech name
Sledování hygienické úrovně prostředí v průběhu přípravy pokrmů
Czech description
Studie se zabývá identifikaci mikrobiálního rizika a nebezpečí během přípravy pokrmů v kantýnách (uzavřený typ stravování). Do studie je zahrnuto šest provozoven. V období od jara 2016 do zimy 2017 došlo k získání 206 vzorků, z toho 136 vzorků stěrů a 70 vzorků z rukou pracovníků. Stěry se provádí sterilní abrazivní houbičkou a mikrobiální situace na rukou pracovníků je prováděná za pomocí tzv. Glove-juice testu. V rámci sledování přítomnosti původců alimentárního onemocnění, došlo k záchytu: Staphylococcus aureus (11.7 %), Bacillus cereus (36. 9%) a Listeria monocytogenes (0.5 %). Přítomnost Escherichia coli byla zaznamenána v 17.0 % vzorků. Patogenní agents, Salmonella spp. a Campylobacter spp. nebyly ve vzorcích detekováni. Z námi získaných výsledků vyplývá, že přítomnost původců alimentárního onemocnění v provozovnách stravovacích služeb byla potvrzena. Mělo by docházet k lepšímu proškolení pracovníků v provozu a zvýšení frekvence čistících a sanitačních režimů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ: XX. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí konaná v roce 100. výročí založení Vysoké školy zvěrolékařské
ISBN
978-80-7305-799-2
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
5
Pages from-to
9-13
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 30, 2018
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—