All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Monitoring of the hygiene standards environment during the preparation of meals in the catering establishments

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876441" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876441 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sledování hygienické úrovně prostředí v průběhu přípravy pokrmů

  • Original language description

    Studie se zabývá identifikaci mikrobiálního rizika a nebezpečí během přípravy pokrmů v kantýnách (uzavřený typ stravování). Do studie je zahrnuto šest provozoven. V období od jara 2016 do zimy 2017 došlo k získání 206 vzorků, z toho 136 vzorků stěrů a 70 vzorků z rukou pracovníků. Stěry se provádí sterilní abrazivní houbičkou a mikrobiální situace na rukou pracovníků je prováděná za pomocí tzv. Glove-juice testu. V rámci sledování přítomnosti původců alimentárního onemocnění, došlo k záchytu: Staphylococcus aureus (11.7 %), Bacillus cereus (36. 9%) a Listeria monocytogenes (0.5 %). Přítomnost Escherichia coli byla zaznamenána v 17.0 % vzorků. Patogenní agents, Salmonella spp. a Campylobacter spp. nebyly ve vzorcích detekováni. Z námi získaných výsledků vyplývá, že přítomnost původců alimentárního onemocnění v provozovnách stravovacích služeb byla potvrzena. Mělo by docházet k lepšímu proškolení pracovníků v provozu a zvýšení frekvence čistících a sanitačních režimů.

  • Czech name

    Sledování hygienické úrovně prostředí v průběhu přípravy pokrmů

  • Czech description

    Studie se zabývá identifikaci mikrobiálního rizika a nebezpečí během přípravy pokrmů v kantýnách (uzavřený typ stravování). Do studie je zahrnuto šest provozoven. V období od jara 2016 do zimy 2017 došlo k získání 206 vzorků, z toho 136 vzorků stěrů a 70 vzorků z rukou pracovníků. Stěry se provádí sterilní abrazivní houbičkou a mikrobiální situace na rukou pracovníků je prováděná za pomocí tzv. Glove-juice testu. V rámci sledování přítomnosti původců alimentárního onemocnění, došlo k záchytu: Staphylococcus aureus (11.7 %), Bacillus cereus (36. 9%) a Listeria monocytogenes (0.5 %). Přítomnost Escherichia coli byla zaznamenána v 17.0 % vzorků. Patogenní agents, Salmonella spp. a Campylobacter spp. nebyly ve vzorcích detekováni. Z námi získaných výsledků vyplývá, že přítomnost původců alimentárního onemocnění v provozovnách stravovacích služeb byla potvrzena. Mělo by docházet k lepšímu proškolení pracovníků v provozu a zvýšení frekvence čistících a sanitačních režimů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ: XX. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí konaná v roce 100. výročí založení Vysoké školy zvěrolékařské

  • ISBN

    978-80-7305-799-2

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    9-13

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    May 30, 2018

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article