All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The impact of personal and facility hygiene on food contamination by Bacillus cereus bacteria in food service facilities

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877656" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877656 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv osobní a provozní hygieny na kontaminaci pokrmů bakterií Bacillus cereus v rámci provozoven stravovacích služeb

  • Original language description

    V poslední době se dostává čím dál větší přízně konzumaci pokrmů v různých typech provozoven společného stravování. Tyto jsou však stále častěji odpovědné za vznik hromadných onemocnění z potravin vyvolaných bakterií Bacillus cereus. Cílem studie bylo proto sledování výskytu B. cereus v 6 zařízeních společného stravování v České republice se zaměřením na určení vlivu osobní a provozní hygieny na kontaminaci pokrmů touto bakterií. Celkem bylo v období od května do srpna roku 2018 odebráno 143 vzorků, z toho 46 vzorků pocházelo z prostředí provozoven, 44 vzorků z rukou pracovníků a 53 vzorků bylo získáno z odebraných pokrmů. Za pomoci fenotypové identifikace a MALDI-TOF byla zjištěna přítomnost B. cereus v celkem 60 ze 143 vzorků (42,0 %). Pokrmy byly kontaminovány z 39,6 %, ruce zaměstnanců nesly nejmenší podíl bakterií B. cereus (15,9 %), naopak ve vzorcích z prostředí byl zaznamenán nejvyšší záchyt této bakterie (69,6 %). Stravovací zařízení mohou mít hluboký dopad na veřejné zdraví. Z hlediska zamezení kontaminace pokrmů z vnějšího prostředí a vzniku otravy z potravin je zásadní převážně ochrana tepelně upravených pokrmů před jejich rekontaminací a důsledné provádění sanitačních činností.

  • Czech name

    Vliv osobní a provozní hygieny na kontaminaci pokrmů bakterií Bacillus cereus v rámci provozoven stravovacích služeb

  • Czech description

    V poslední době se dostává čím dál větší přízně konzumaci pokrmů v různých typech provozoven společného stravování. Tyto jsou však stále častěji odpovědné za vznik hromadných onemocnění z potravin vyvolaných bakterií Bacillus cereus. Cílem studie bylo proto sledování výskytu B. cereus v 6 zařízeních společného stravování v České republice se zaměřením na určení vlivu osobní a provozní hygieny na kontaminaci pokrmů touto bakterií. Celkem bylo v období od května do srpna roku 2018 odebráno 143 vzorků, z toho 46 vzorků pocházelo z prostředí provozoven, 44 vzorků z rukou pracovníků a 53 vzorků bylo získáno z odebraných pokrmů. Za pomoci fenotypové identifikace a MALDI-TOF byla zjištěna přítomnost B. cereus v celkem 60 ze 143 vzorků (42,0 %). Pokrmy byly kontaminovány z 39,6 %, ruce zaměstnanců nesly nejmenší podíl bakterií B. cereus (15,9 %), naopak ve vzorcích z prostředí byl zaznamenán nejvyšší záchyt této bakterie (69,6 %). Stravovací zařízení mohou mít hluboký dopad na veřejné zdraví. Z hlediska zamezení kontaminace pokrmů z vnějšího prostředí a vzniku otravy z potravin je zásadní převážně ochrana tepelně upravených pokrmů před jejich rekontaminací a důsledné provádění sanitačních činností.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2019

  • ISBN

    978-80-7509-653-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    181-187

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 7, 2019

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article