The impact of personal and facility hygiene on food contamination by Bacillus cereus bacteria in food service facilities
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877656" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877656 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv osobní a provozní hygieny na kontaminaci pokrmů bakterií Bacillus cereus v rámci provozoven stravovacích služeb
Original language description
V poslední době se dostává čím dál větší přízně konzumaci pokrmů v různých typech provozoven společného stravování. Tyto jsou však stále častěji odpovědné za vznik hromadných onemocnění z potravin vyvolaných bakterií Bacillus cereus. Cílem studie bylo proto sledování výskytu B. cereus v 6 zařízeních společného stravování v České republice se zaměřením na určení vlivu osobní a provozní hygieny na kontaminaci pokrmů touto bakterií. Celkem bylo v období od května do srpna roku 2018 odebráno 143 vzorků, z toho 46 vzorků pocházelo z prostředí provozoven, 44 vzorků z rukou pracovníků a 53 vzorků bylo získáno z odebraných pokrmů. Za pomoci fenotypové identifikace a MALDI-TOF byla zjištěna přítomnost B. cereus v celkem 60 ze 143 vzorků (42,0 %). Pokrmy byly kontaminovány z 39,6 %, ruce zaměstnanců nesly nejmenší podíl bakterií B. cereus (15,9 %), naopak ve vzorcích z prostředí byl zaznamenán nejvyšší záchyt této bakterie (69,6 %). Stravovací zařízení mohou mít hluboký dopad na veřejné zdraví. Z hlediska zamezení kontaminace pokrmů z vnějšího prostředí a vzniku otravy z potravin je zásadní převážně ochrana tepelně upravených pokrmů před jejich rekontaminací a důsledné provádění sanitačních činností.
Czech name
Vliv osobní a provozní hygieny na kontaminaci pokrmů bakterií Bacillus cereus v rámci provozoven stravovacích služeb
Czech description
V poslední době se dostává čím dál větší přízně konzumaci pokrmů v různých typech provozoven společného stravování. Tyto jsou však stále častěji odpovědné za vznik hromadných onemocnění z potravin vyvolaných bakterií Bacillus cereus. Cílem studie bylo proto sledování výskytu B. cereus v 6 zařízeních společného stravování v České republice se zaměřením na určení vlivu osobní a provozní hygieny na kontaminaci pokrmů touto bakterií. Celkem bylo v období od května do srpna roku 2018 odebráno 143 vzorků, z toho 46 vzorků pocházelo z prostředí provozoven, 44 vzorků z rukou pracovníků a 53 vzorků bylo získáno z odebraných pokrmů. Za pomoci fenotypové identifikace a MALDI-TOF byla zjištěna přítomnost B. cereus v celkem 60 ze 143 vzorků (42,0 %). Pokrmy byly kontaminovány z 39,6 %, ruce zaměstnanců nesly nejmenší podíl bakterií B. cereus (15,9 %), naopak ve vzorcích z prostředí byl zaznamenán nejvyšší záchyt této bakterie (69,6 %). Stravovací zařízení mohou mít hluboký dopad na veřejné zdraví. Z hlediska zamezení kontaminace pokrmů z vnějšího prostředí a vzniku otravy z potravin je zásadní převážně ochrana tepelně upravených pokrmů před jejich rekontaminací a důsledné provádění sanitačních činností.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2019
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
181-187
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 7, 2019
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—