All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

FTIR spectroscopy as a tracking tool for Bacillus cereus dissemination in food service facilities

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879332" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879332 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    FTIR spektroskopie jako nástroj pro identifikaci a mapování výskytu Bacillus cereus v provozovnách stravovacích služeb

  • Original language description

    Bakterie Bacillus cereus sensu lato (s. l.) jsou široce rozšířeny v životním prostředí. Vzhledem k perzistenci spór a schopnosti produkovat různé toxiny hrají izoláty skupiny B. cereus důležitou roli v bezpečnosti potravin. V této studii jsme se zaměřili na posouzení vhodnosti infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR) jako nástroje pro sledování šíření B. cereus s. l. v zařízeních stravovacích služeb. Kromě toho byla zkoumána schopnost identifikace jednotlivých zástupců skupiny B. cereus. Pro tuto studii byl sestaven panel 109 izolátů B. cereus s. l. z 5 stravovacích zařízení (stěry z rukou pracovníků, stěry z potravinářského prostředí a potraviny). Výsledky identifikace odhalily významné shlukování potenciálně příbuzných izolátů v rámci jednotlivých klastrů. Pomocí FTIR spektroskopie bylo 75,6 % izolátů správně klasifikováno na úrovni druhů. Celkově práce ukazuje, že FTIR spektroskopie je vhodným nástrojem pro mapování šíření bakterií ve stravovacích zařízeních.

  • Czech name

    FTIR spektroskopie jako nástroj pro identifikaci a mapování výskytu Bacillus cereus v provozovnách stravovacích služeb

  • Czech description

    Bakterie Bacillus cereus sensu lato (s. l.) jsou široce rozšířeny v životním prostředí. Vzhledem k perzistenci spór a schopnosti produkovat různé toxiny hrají izoláty skupiny B. cereus důležitou roli v bezpečnosti potravin. V této studii jsme se zaměřili na posouzení vhodnosti infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR) jako nástroje pro sledování šíření B. cereus s. l. v zařízeních stravovacích služeb. Kromě toho byla zkoumána schopnost identifikace jednotlivých zástupců skupiny B. cereus. Pro tuto studii byl sestaven panel 109 izolátů B. cereus s. l. z 5 stravovacích zařízení (stěry z rukou pracovníků, stěry z potravinářského prostředí a potraviny). Výsledky identifikace odhalily významné shlukování potenciálně příbuzných izolátů v rámci jednotlivých klastrů. Pomocí FTIR spektroskopie bylo 75,6 % izolátů správně klasifikováno na úrovni druhů. Celkově práce ukazuje, že FTIR spektroskopie je vhodným nástrojem pro mapování šíření bakterií ve stravovacích zařízeních.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    295-304

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 3, 2021

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article