FTIR spectroscopy as a tracking tool for Bacillus cereus dissemination in food service facilities
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879332" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879332 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
FTIR spektroskopie jako nástroj pro identifikaci a mapování výskytu Bacillus cereus v provozovnách stravovacích služeb
Original language description
Bakterie Bacillus cereus sensu lato (s. l.) jsou široce rozšířeny v životním prostředí. Vzhledem k perzistenci spór a schopnosti produkovat různé toxiny hrají izoláty skupiny B. cereus důležitou roli v bezpečnosti potravin. V této studii jsme se zaměřili na posouzení vhodnosti infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR) jako nástroje pro sledování šíření B. cereus s. l. v zařízeních stravovacích služeb. Kromě toho byla zkoumána schopnost identifikace jednotlivých zástupců skupiny B. cereus. Pro tuto studii byl sestaven panel 109 izolátů B. cereus s. l. z 5 stravovacích zařízení (stěry z rukou pracovníků, stěry z potravinářského prostředí a potraviny). Výsledky identifikace odhalily významné shlukování potenciálně příbuzných izolátů v rámci jednotlivých klastrů. Pomocí FTIR spektroskopie bylo 75,6 % izolátů správně klasifikováno na úrovni druhů. Celkově práce ukazuje, že FTIR spektroskopie je vhodným nástrojem pro mapování šíření bakterií ve stravovacích zařízeních.
Czech name
FTIR spektroskopie jako nástroj pro identifikaci a mapování výskytu Bacillus cereus v provozovnách stravovacích služeb
Czech description
Bakterie Bacillus cereus sensu lato (s. l.) jsou široce rozšířeny v životním prostředí. Vzhledem k perzistenci spór a schopnosti produkovat různé toxiny hrají izoláty skupiny B. cereus důležitou roli v bezpečnosti potravin. V této studii jsme se zaměřili na posouzení vhodnosti infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR) jako nástroje pro sledování šíření B. cereus s. l. v zařízeních stravovacích služeb. Kromě toho byla zkoumána schopnost identifikace jednotlivých zástupců skupiny B. cereus. Pro tuto studii byl sestaven panel 109 izolátů B. cereus s. l. z 5 stravovacích zařízení (stěry z rukou pracovníků, stěry z potravinářského prostředí a potraviny). Výsledky identifikace odhalily významné shlukování potenciálně příbuzných izolátů v rámci jednotlivých klastrů. Pomocí FTIR spektroskopie bylo 75,6 % izolátů správně klasifikováno na úrovni druhů. Celkově práce ukazuje, že FTIR spektroskopie je vhodným nástrojem pro mapování šíření bakterií ve stravovacích zařízeních.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
295-304
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 3, 2021
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—