Toxigenic profile of Bacillus cereus sensu lato bacteria in mass catering and ready-to-heat meals
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878681" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878681 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/media-verejnost/sborniky-z-konferenci/KMVP%202020_sborn%C3%ADk.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/media-verejnost/sborniky-z-konferenci/KMVP%202020_sborn%C3%ADk.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Toxigenní profil bakterií Bacillus cereus sensu lato izolovaných z provozoven stravovacích služeb a balených pokrmů
Original language description
B. cereus je známým původcem bakteriálních intoxikací z potravin, zejména v souvislosti s restauračním a cateringovým sektorem. Nedávno došlo k potvrzení toxigenního potenciálu dalších druhů spadajících do skupiny Bacillus cereus. Studie byla proto zaměřena na sledování výskytu a toxigenního potenciálu Bacillus cereus sensu lato (B. cereus s. l.) v pokrmech podávaných v rámci provozování stravovacích služeb a hotových pokrmech balených. Celkem bylo vyšetřeno 334 vzorků. Zaznamenaná incidence B. cereus s. l. v pokrmech z provozoven stravovacích služeb byla 39,2 % (40/102), v balených pokrmech byly tyto bakterie izolovány v 19,4 % případů (45/232). Všechny detekované izoláty spadaly do skupiny B. cereus. Nicméně, pouze 75 % z nich bylo identifikováno jako B. cereus sensu stricto, poměrně vysoké procento izolátů (25 %) bylo klasifikováno jako B. thuringiensis, B. weihenstephanensis a B. mycoides. Screening izolátů pomocí polymerázové řetězové reakce odhalil celkovou distribuci genů kódujících produkci enterotoxinů nheABC, hblDAC komplexu a genu pro produkci cereulidu ve výši 97,8 %; 45,7 % a 5,4 %. Jelikož u balených hotových pokrmů nedochází před konzumací k opětovné sterilizaci, jejich kontaminace bakteriemi B. cereus s. l. může znamenat vážné ohrožení bezpečnosti. Rovněž existuje naléhavá potřeba dalších údajů týkajících se výskytu B. thuringiensis v potravinách, zejména z toho důvodu, že B. thuringiensis je běžně používaným biopesticidem.
Czech name
Toxigenní profil bakterií Bacillus cereus sensu lato izolovaných z provozoven stravovacích služeb a balených pokrmů
Czech description
B. cereus je známým původcem bakteriálních intoxikací z potravin, zejména v souvislosti s restauračním a cateringovým sektorem. Nedávno došlo k potvrzení toxigenního potenciálu dalších druhů spadajících do skupiny Bacillus cereus. Studie byla proto zaměřena na sledování výskytu a toxigenního potenciálu Bacillus cereus sensu lato (B. cereus s. l.) v pokrmech podávaných v rámci provozování stravovacích služeb a hotových pokrmech balených. Celkem bylo vyšetřeno 334 vzorků. Zaznamenaná incidence B. cereus s. l. v pokrmech z provozoven stravovacích služeb byla 39,2 % (40/102), v balených pokrmech byly tyto bakterie izolovány v 19,4 % případů (45/232). Všechny detekované izoláty spadaly do skupiny B. cereus. Nicméně, pouze 75 % z nich bylo identifikováno jako B. cereus sensu stricto, poměrně vysoké procento izolátů (25 %) bylo klasifikováno jako B. thuringiensis, B. weihenstephanensis a B. mycoides. Screening izolátů pomocí polymerázové řetězové reakce odhalil celkovou distribuci genů kódujících produkci enterotoxinů nheABC, hblDAC komplexu a genu pro produkci cereulidu ve výši 97,8 %; 45,7 % a 5,4 %. Jelikož u balených hotových pokrmů nedochází před konzumací k opětovné sterilizaci, jejich kontaminace bakteriemi B. cereus s. l. může znamenat vážné ohrožení bezpečnosti. Rovněž existuje naléhavá potřeba dalších údajů týkajících se výskytu B. thuringiensis v potravinách, zejména z toho důvodu, že B. thuringiensis je běžně používaným biopesticidem.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-846-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
15-17
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 20, 2020
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—