All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Toxigenic profile of Bacillus cereus sensu lato bacteria in mass catering and ready-to-heat meals

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878681" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878681 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/media-verejnost/sborniky-z-konferenci/KMVP%202020_sborn%C3%ADk.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/media-verejnost/sborniky-z-konferenci/KMVP%202020_sborn%C3%ADk.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Toxigenní profil bakterií Bacillus cereus sensu lato izolovaných z provozoven stravovacích služeb a balených pokrmů

  • Original language description

    B. cereus je známým původcem bakteriálních intoxikací z potravin, zejména v souvislosti s restauračním a cateringovým sektorem. Nedávno došlo k potvrzení toxigenního potenciálu dalších druhů spadajících do skupiny Bacillus cereus. Studie byla proto zaměřena na sledování výskytu a toxigenního potenciálu Bacillus cereus sensu lato (B. cereus s. l.) v pokrmech podávaných v rámci provozování stravovacích služeb a hotových pokrmech balených. Celkem bylo vyšetřeno 334 vzorků. Zaznamenaná incidence B. cereus s. l. v pokrmech z provozoven stravovacích služeb byla 39,2 % (40/102), v balených pokrmech byly tyto bakterie izolovány v 19,4 % případů (45/232). Všechny detekované izoláty spadaly do skupiny B. cereus. Nicméně, pouze 75 % z nich bylo identifikováno jako B. cereus sensu stricto, poměrně vysoké procento izolátů (25 %) bylo klasifikováno jako B. thuringiensis, B. weihenstephanensis a B. mycoides. Screening izolátů pomocí polymerázové řetězové reakce odhalil celkovou distribuci genů kódujících produkci enterotoxinů nheABC, hblDAC komplexu a genu pro produkci cereulidu ve výši 97,8 %; 45,7 % a 5,4 %. Jelikož u balených hotových pokrmů nedochází před konzumací k opětovné sterilizaci, jejich kontaminace bakteriemi B. cereus s. l. může znamenat vážné ohrožení bezpečnosti. Rovněž existuje naléhavá potřeba dalších údajů týkajících se výskytu B. thuringiensis v potravinách, zejména z toho důvodu, že B. thuringiensis je běžně používaným biopesticidem.

  • Czech name

    Toxigenní profil bakterií Bacillus cereus sensu lato izolovaných z provozoven stravovacích služeb a balených pokrmů

  • Czech description

    B. cereus je známým původcem bakteriálních intoxikací z potravin, zejména v souvislosti s restauračním a cateringovým sektorem. Nedávno došlo k potvrzení toxigenního potenciálu dalších druhů spadajících do skupiny Bacillus cereus. Studie byla proto zaměřena na sledování výskytu a toxigenního potenciálu Bacillus cereus sensu lato (B. cereus s. l.) v pokrmech podávaných v rámci provozování stravovacích služeb a hotových pokrmech balených. Celkem bylo vyšetřeno 334 vzorků. Zaznamenaná incidence B. cereus s. l. v pokrmech z provozoven stravovacích služeb byla 39,2 % (40/102), v balených pokrmech byly tyto bakterie izolovány v 19,4 % případů (45/232). Všechny detekované izoláty spadaly do skupiny B. cereus. Nicméně, pouze 75 % z nich bylo identifikováno jako B. cereus sensu stricto, poměrně vysoké procento izolátů (25 %) bylo klasifikováno jako B. thuringiensis, B. weihenstephanensis a B. mycoides. Screening izolátů pomocí polymerázové řetězové reakce odhalil celkovou distribuci genů kódujících produkci enterotoxinů nheABC, hblDAC komplexu a genu pro produkci cereulidu ve výši 97,8 %; 45,7 % a 5,4 %. Jelikož u balených hotových pokrmů nedochází před konzumací k opětovné sterilizaci, jejich kontaminace bakteriemi B. cereus s. l. může znamenat vážné ohrožení bezpečnosti. Rovněž existuje naléhavá potřeba dalších údajů týkajících se výskytu B. thuringiensis v potravinách, zejména z toho důvodu, že B. thuringiensis je běžně používaným biopesticidem.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XXII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-846-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    15-17

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    May 20, 2020

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article