All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Impact of the glass design on the perception of flavor spectrum of wines

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874254" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874254 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv designu sklenice na vnímání aromatického spektra vín

  • Original language description

    Cílem šetření bylo verifikovat výzkumnou otázku, zda mohou nádoby určené ke konzumaci vína ovlivnit vnímání rozdílné intenzity aromatických složek vína. Metodou senzorické analýzy bylo ověřováno u 70 osob, do jaké míry ovlivňuje materiál a tvar nádoby finální kvalitu vína při jeho konzumaci. Z výsledků studie vyplývá, že nejvhodnějším materiálem pro podporu kvality výrazu, vzhledu, aroma a chuti u vína je sklo. Kromě materiálu je důležitým faktorem pro finální kvalitu vína tvar, silueta sklenice, velikost - výška, objem a tvar kalichu, délka zóny pro uchopení - nožka, pitná zóna - okraj zakončení sklenice a také kvalita a tloušťka skla. Výsledky prokázaly, že materiál a tvar nádoby, ve které je podáváno víno, ovlivňuje umocnění požitku při jeho konzumaci. Nejlepšího hodnocení dosáhly sklenice určené pro konkrétní odrůdu vína. Pro aroma současných stylů vín se jako nejméně vhodný materiál jeví plast.

  • Czech name

    Vliv designu sklenice na vnímání aromatického spektra vín

  • Czech description

    Cílem šetření bylo verifikovat výzkumnou otázku, zda mohou nádoby určené ke konzumaci vína ovlivnit vnímání rozdílné intenzity aromatických složek vína. Metodou senzorické analýzy bylo ověřováno u 70 osob, do jaké míry ovlivňuje materiál a tvar nádoby finální kvalitu vína při jeho konzumaci. Z výsledků studie vyplývá, že nejvhodnějším materiálem pro podporu kvality výrazu, vzhledu, aroma a chuti u vína je sklo. Kromě materiálu je důležitým faktorem pro finální kvalitu vína tvar, silueta sklenice, velikost - výška, objem a tvar kalichu, délka zóny pro uchopení - nožka, pitná zóna - okraj zakončení sklenice a také kvalita a tloušťka skla. Výsledky prokázaly, že materiál a tvar nádoby, ve které je podáváno víno, ovlivňuje umocnění požitku při jeho konzumaci. Nejlepšího hodnocení dosáhly sklenice určené pro konkrétní odrůdu vína. Pro aroma současných stylů vín se jako nejméně vhodný materiál jeví plast.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVII.

  • ISBN

    978-80-8077-486-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    161-164

  • Publisher name

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Štrbské Pleso

  • Event date

    May 18, 2016

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article