Impact of the glass design on the perception of flavor spectrum of wines
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874254" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874254 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv designu sklenice na vnímání aromatického spektra vín
Original language description
Cílem šetření bylo verifikovat výzkumnou otázku, zda mohou nádoby určené ke konzumaci vína ovlivnit vnímání rozdílné intenzity aromatických složek vína. Metodou senzorické analýzy bylo ověřováno u 70 osob, do jaké míry ovlivňuje materiál a tvar nádoby finální kvalitu vína při jeho konzumaci. Z výsledků studie vyplývá, že nejvhodnějším materiálem pro podporu kvality výrazu, vzhledu, aroma a chuti u vína je sklo. Kromě materiálu je důležitým faktorem pro finální kvalitu vína tvar, silueta sklenice, velikost - výška, objem a tvar kalichu, délka zóny pro uchopení - nožka, pitná zóna - okraj zakončení sklenice a také kvalita a tloušťka skla. Výsledky prokázaly, že materiál a tvar nádoby, ve které je podáváno víno, ovlivňuje umocnění požitku při jeho konzumaci. Nejlepšího hodnocení dosáhly sklenice určené pro konkrétní odrůdu vína. Pro aroma současných stylů vín se jako nejméně vhodný materiál jeví plast.
Czech name
Vliv designu sklenice na vnímání aromatického spektra vín
Czech description
Cílem šetření bylo verifikovat výzkumnou otázku, zda mohou nádoby určené ke konzumaci vína ovlivnit vnímání rozdílné intenzity aromatických složek vína. Metodou senzorické analýzy bylo ověřováno u 70 osob, do jaké míry ovlivňuje materiál a tvar nádoby finální kvalitu vína při jeho konzumaci. Z výsledků studie vyplývá, že nejvhodnějším materiálem pro podporu kvality výrazu, vzhledu, aroma a chuti u vína je sklo. Kromě materiálu je důležitým faktorem pro finální kvalitu vína tvar, silueta sklenice, velikost - výška, objem a tvar kalichu, délka zóny pro uchopení - nožka, pitná zóna - okraj zakončení sklenice a také kvalita a tloušťka skla. Výsledky prokázaly, že materiál a tvar nádoby, ve které je podáváno víno, ovlivňuje umocnění požitku při jeho konzumaci. Nejlepšího hodnocení dosáhly sklenice určené pro konkrétní odrůdu vína. Pro aroma současných stylů vín se jako nejméně vhodný materiál jeví plast.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVII.
ISBN
978-80-8077-486-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
161-164
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 18, 2016
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—