The antimicrobial activity of basil essential oil in fresh cheese
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874257" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874257 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antimikrobiální aktivita bazalkové silice v čerstvém sýru
Original language description
Při studii byl pozorován vliv rostlinné silice bazalky pravé (Ocimum basilicum L.) na počet bakterie Staphylococcus aureus v modelovém vzorku čerstvého sýru. Antimikrobiální aktivita bylin a koření slouží k prodloužení trvanlivosti potravin a také k omezení degradabilních procesů. Tyto látky mohou působit proti gram-pozitivním bakteriím, například Bacillus cereus, Staphylococcus aureus a Listeria monocytogenes. Jejich účinnost je závislá na několika faktorech, z nichž nejdůležitější jsou pH, teplota při skladování a koncentrace rostlinného extraktu. Působení zmíněných faktorů bylo sledováno u bazalkové silice. Modelový vzorek sýru, zaočkovaný bakterií Staphylococcus aureus a zároveň byla přidána silice bazalky a vzorky byly skladovány při teplotě 15 oC a 22 oC. Stanovení počtu S. aureus bylo prováděno plotnovou metodou a probíhalo 1., 2., 3., 6., 9., a 14. den skladování. Byla zjištěna antimikrobiální aktivita bazalkové silice při teplotě 15 oC i 22 oC, tyto teploty simulovaly porušení chladicího řetězce a zcela nesprávné skladovací podmínky. Za účinnost bazalkové silice je zodpovědný především methylchavikol (estragol). Po celou dobu pokusu nebyla překročena kritická hodnota 105 KTJ/g pro tvorbu stafylokokových enterotoxinů. Výsledky modelových studií ukázaly také závislost množení S. aureus na hodnotě pH, kdy při snižování pH docházelo k postupnému omezení růstu bakterie. I přesto, že ve studii byla použita 0,1 % koncentrace rostlinných silic, byla zachována jejich antimikrobiální aktivita.
Czech name
Antimikrobiální aktivita bazalkové silice v čerstvém sýru
Czech description
Při studii byl pozorován vliv rostlinné silice bazalky pravé (Ocimum basilicum L.) na počet bakterie Staphylococcus aureus v modelovém vzorku čerstvého sýru. Antimikrobiální aktivita bylin a koření slouží k prodloužení trvanlivosti potravin a také k omezení degradabilních procesů. Tyto látky mohou působit proti gram-pozitivním bakteriím, například Bacillus cereus, Staphylococcus aureus a Listeria monocytogenes. Jejich účinnost je závislá na několika faktorech, z nichž nejdůležitější jsou pH, teplota při skladování a koncentrace rostlinného extraktu. Působení zmíněných faktorů bylo sledováno u bazalkové silice. Modelový vzorek sýru, zaočkovaný bakterií Staphylococcus aureus a zároveň byla přidána silice bazalky a vzorky byly skladovány při teplotě 15 oC a 22 oC. Stanovení počtu S. aureus bylo prováděno plotnovou metodou a probíhalo 1., 2., 3., 6., 9., a 14. den skladování. Byla zjištěna antimikrobiální aktivita bazalkové silice při teplotě 15 oC i 22 oC, tyto teploty simulovaly porušení chladicího řetězce a zcela nesprávné skladovací podmínky. Za účinnost bazalkové silice je zodpovědný především methylchavikol (estragol). Po celou dobu pokusu nebyla překročena kritická hodnota 105 KTJ/g pro tvorbu stafylokokových enterotoxinů. Výsledky modelových studií ukázaly také závislost množení S. aureus na hodnotě pH, kdy při snižování pH docházelo k postupnému omezení růstu bakterie. I přesto, že ve studii byla použita 0,1 % koncentrace rostlinných silic, byla zachována jejich antimikrobiální aktivita.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
66
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
922-924
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—