All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The antimicrobial activity of basil essential oil in fresh cheese

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874257" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874257 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Antimikrobiální aktivita bazalkové silice v čerstvém sýru

  • Original language description

    Při studii byl pozorován vliv rostlinné silice bazalky pravé (Ocimum basilicum L.) na počet bakterie Staphylococcus aureus v modelovém vzorku čerstvého sýru. Antimikrobiální aktivita bylin a koření slouží k prodloužení trvanlivosti potravin a také k omezení degradabilních procesů. Tyto látky mohou působit proti gram-pozitivním bakteriím, například Bacillus cereus, Staphylococcus aureus a Listeria monocytogenes. Jejich účinnost je závislá na několika faktorech, z nichž nejdůležitější jsou pH, teplota při skladování a koncentrace rostlinného extraktu. Působení zmíněných faktorů bylo sledováno u bazalkové silice. Modelový vzorek sýru, zaočkovaný bakterií Staphylococcus aureus a zároveň byla přidána silice bazalky a vzorky byly skladovány při teplotě 15 oC a 22 oC. Stanovení počtu S. aureus bylo prováděno plotnovou metodou a probíhalo 1., 2., 3., 6., 9., a 14. den skladování. Byla zjištěna antimikrobiální aktivita bazalkové silice při teplotě 15 oC i 22 oC, tyto teploty simulovaly porušení chladicího řetězce a zcela nesprávné skladovací podmínky. Za účinnost bazalkové silice je zodpovědný především methylchavikol (estragol). Po celou dobu pokusu nebyla překročena kritická hodnota 105 KTJ/g pro tvorbu stafylokokových enterotoxinů. Výsledky modelových studií ukázaly také závislost množení S. aureus na hodnotě pH, kdy při snižování pH docházelo k postupnému omezení růstu bakterie. I přesto, že ve studii byla použita 0,1 % koncentrace rostlinných silic, byla zachována jejich antimikrobiální aktivita.

  • Czech name

    Antimikrobiální aktivita bazalkové silice v čerstvém sýru

  • Czech description

    Při studii byl pozorován vliv rostlinné silice bazalky pravé (Ocimum basilicum L.) na počet bakterie Staphylococcus aureus v modelovém vzorku čerstvého sýru. Antimikrobiální aktivita bylin a koření slouží k prodloužení trvanlivosti potravin a také k omezení degradabilních procesů. Tyto látky mohou působit proti gram-pozitivním bakteriím, například Bacillus cereus, Staphylococcus aureus a Listeria monocytogenes. Jejich účinnost je závislá na několika faktorech, z nichž nejdůležitější jsou pH, teplota při skladování a koncentrace rostlinného extraktu. Působení zmíněných faktorů bylo sledováno u bazalkové silice. Modelový vzorek sýru, zaočkovaný bakterií Staphylococcus aureus a zároveň byla přidána silice bazalky a vzorky byly skladovány při teplotě 15 oC a 22 oC. Stanovení počtu S. aureus bylo prováděno plotnovou metodou a probíhalo 1., 2., 3., 6., 9., a 14. den skladování. Byla zjištěna antimikrobiální aktivita bazalkové silice při teplotě 15 oC i 22 oC, tyto teploty simulovaly porušení chladicího řetězce a zcela nesprávné skladovací podmínky. Za účinnost bazalkové silice je zodpovědný především methylchavikol (estragol). Po celou dobu pokusu nebyla překročena kritická hodnota 105 KTJ/g pro tvorbu stafylokokových enterotoxinů. Výsledky modelových studií ukázaly také závislost množení S. aureus na hodnotě pH, kdy při snižování pH docházelo k postupnému omezení růstu bakterie. I přesto, že ve studii byla použita 0,1 % koncentrace rostlinných silic, byla zachována jejich antimikrobiální aktivita.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    66

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    922-924

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database