All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Content of fatty acid in goat and sheep milk during lactation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874429" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874429 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Obsah mastných kyselin v kozím a ovčím mléce v průběhu laktace

  • Original language description

    Obsah mastných kyselin (MK) v kozím a ovčím mléce byl stanoven s využitím plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí, kdy po odstředění mléčného tuku byly mastné kyseliny stanoveny jako methylestery. Analyzované vzorky mléka (celkem 90) byly odebírány z kozích a ovčích farem v České republice během sezóny 2015. Zjistili jsme statisticky významně (p 0,05) vyšší celkový obsah mastných kyselin v mléce ovčím (790 - 929 mg/g) než v mléce kozím (707 - 753 mg/g) během celé sezóny. Dále bylo zjištěno, že obsah MK v kozím mléce se v průběhu laktace výrazně nemění, zatímco v mléce ovčím obsah MK vykazuje v první části laktačního období nárůst a poté v druhé části laktace dochází k poklesu obsahu MK až na hodnoty nižší, než byly na počátku laktace. Uvedené skutečnosti platí i pro jednotlivé skupiny mastných kyselin - nasycené, mononenasycené i polynenasycené.

  • Czech name

    Obsah mastných kyselin v kozím a ovčím mléce v průběhu laktace

  • Czech description

    Obsah mastných kyselin (MK) v kozím a ovčím mléce byl stanoven s využitím plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí, kdy po odstředění mléčného tuku byly mastné kyseliny stanoveny jako methylestery. Analyzované vzorky mléka (celkem 90) byly odebírány z kozích a ovčích farem v České republice během sezóny 2015. Zjistili jsme statisticky významně (p 0,05) vyšší celkový obsah mastných kyselin v mléce ovčím (790 - 929 mg/g) než v mléce kozím (707 - 753 mg/g) během celé sezóny. Dále bylo zjištěno, že obsah MK v kozím mléce se v průběhu laktace výrazně nemění, zatímco v mléce ovčím obsah MK vykazuje v první části laktačního období nárůst a poté v druhé části laktace dochází k poklesu obsahu MK až na hodnoty nižší, než byly na počátku laktace. Uvedené skutečnosti platí i pro jednotlivé skupiny mastných kyselin - nasycené, mononenasycené i polynenasycené.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy Dny

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    76-81

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 9, 2016

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article