Content of fatty acid in goat and sheep milk during lactation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874429" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874429 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obsah mastných kyselin v kozím a ovčím mléce v průběhu laktace
Original language description
Obsah mastných kyselin (MK) v kozím a ovčím mléce byl stanoven s využitím plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí, kdy po odstředění mléčného tuku byly mastné kyseliny stanoveny jako methylestery. Analyzované vzorky mléka (celkem 90) byly odebírány z kozích a ovčích farem v České republice během sezóny 2015. Zjistili jsme statisticky významně (p 0,05) vyšší celkový obsah mastných kyselin v mléce ovčím (790 - 929 mg/g) než v mléce kozím (707 - 753 mg/g) během celé sezóny. Dále bylo zjištěno, že obsah MK v kozím mléce se v průběhu laktace výrazně nemění, zatímco v mléce ovčím obsah MK vykazuje v první části laktačního období nárůst a poté v druhé části laktace dochází k poklesu obsahu MK až na hodnoty nižší, než byly na počátku laktace. Uvedené skutečnosti platí i pro jednotlivé skupiny mastných kyselin - nasycené, mononenasycené i polynenasycené.
Czech name
Obsah mastných kyselin v kozím a ovčím mléce v průběhu laktace
Czech description
Obsah mastných kyselin (MK) v kozím a ovčím mléce byl stanoven s využitím plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí, kdy po odstředění mléčného tuku byly mastné kyseliny stanoveny jako methylestery. Analyzované vzorky mléka (celkem 90) byly odebírány z kozích a ovčích farem v České republice během sezóny 2015. Zjistili jsme statisticky významně (p 0,05) vyšší celkový obsah mastných kyselin v mléce ovčím (790 - 929 mg/g) než v mléce kozím (707 - 753 mg/g) během celé sezóny. Dále bylo zjištěno, že obsah MK v kozím mléce se v průběhu laktace výrazně nemění, zatímco v mléce ovčím obsah MK vykazuje v první části laktačního období nárůst a poté v druhé části laktace dochází k poklesu obsahu MK až na hodnoty nižší, než byly na počátku laktace. Uvedené skutečnosti platí i pro jednotlivé skupiny mastných kyselin - nasycené, mononenasycené i polynenasycené.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy Dny
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
76-81
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 9, 2016
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—