Factors affecting fatty acid content in goat and sheep milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874434" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874434 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Faktory ovlivňující obsah mastných kyselin v kozím a ovčím mléce
Original language description
Obsah mastných kyselin (MK) v kozím a ovčím mléce byl stanoven s využitím plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí, kdy po odstředění mléčného tuku byly mastné kyseliny stanoveny jako methylestery. Analyzované vzorky mléka (celkem 109) byly odebírány z kozích a ovčích farem v České republice během sezóny 2014 a 2015. V ovčím mléce jsme zjistili statisticky významně vyšší obsah nasycených (SFA - 596,4 +- 99,7 mg/g mléčného tuku), mononenasycených (MUFA - 225,7 +- 49,4 mg/g tuku) i polynenasycených (PUFA - 28,9 +- 7,2 mg/g tuku) mastných kyselin než v mléce kozím (SFA - 527,9 +- 104,7 mg/g tuku; MUFA - 192,5 +- 45,2 mg/g tuku; PUFA - 25,3 +- 7,1 mg/g tuku). Dále bylo zjištěno, že ovčí i kozí biomléko obsahuje statisticky významně (P < 0,05) méně PUFA než mléko odebrané z konvenčních farem, zatímco obsah MUFA je v ovčím biomléce statisticky významně vyšší než v mléce konvenčním. Také jsme zjistili statisticky významný (P < 0,05) vliv plemene na obsah PUFA a SFA u ovčího mléka.
Czech name
Faktory ovlivňující obsah mastných kyselin v kozím a ovčím mléce
Czech description
Obsah mastných kyselin (MK) v kozím a ovčím mléce byl stanoven s využitím plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí, kdy po odstředění mléčného tuku byly mastné kyseliny stanoveny jako methylestery. Analyzované vzorky mléka (celkem 109) byly odebírány z kozích a ovčích farem v České republice během sezóny 2014 a 2015. V ovčím mléce jsme zjistili statisticky významně vyšší obsah nasycených (SFA - 596,4 +- 99,7 mg/g mléčného tuku), mononenasycených (MUFA - 225,7 +- 49,4 mg/g tuku) i polynenasycených (PUFA - 28,9 +- 7,2 mg/g tuku) mastných kyselin než v mléce kozím (SFA - 527,9 +- 104,7 mg/g tuku; MUFA - 192,5 +- 45,2 mg/g tuku; PUFA - 25,3 +- 7,1 mg/g tuku). Dále bylo zjištěno, že ovčí i kozí biomléko obsahuje statisticky významně (P < 0,05) méně PUFA než mléko odebrané z konvenčních farem, zatímco obsah MUFA je v ovčím biomléce statisticky významně vyšší než v mléce konvenčním. Také jsme zjistili statisticky významný (P < 0,05) vliv plemene na obsah PUFA a SFA u ovčího mléka.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
78-81
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 19, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—